nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2016 Eierimport uit Oekraïne buiten het heffingsvrij quotum

De import van eieren en eiproducten vanuit Oekraïne neemt in snel tempo toe. Tot en met mei dit jaar gaat het om 3.389 ton aan eieren en eiproducten, bijna de helft van de totale Europese eierimport in die maanden. Opmerkelijk, aldus Boerderij, is dat de Oekraïense eierproducenten amper gebruikmaken van het heffingsvrije quotum dat sinds vorig jaar beschikbaar is. Avangardco, met bijna 11 miljoen hennen de grootste eierproducent van Oekraïne, gaat er prat op zelfs met importheffing concurrerend te zijn.

Sinds Avangardco en Ovostar Union in september 2014 toelating kregen om eieren naar de EU te exporteren, hebben zij de export meer dan verzesvoudigd. Tot en met mei 2015 importeerde de EU 546 ton eieren en eiproducten uit Oekraïne. In de eerste vijf maanden van dit jaar evenaart dat al bijna het totaal aan eieren dat de EU vorig jaar uit Oekraïne importeerde: 3.665 ton. Boerderij baseert zich op cijfers van de Europese Commissie. De stijgende lijn zal dit jaar doorgezet worden want Imperovo, de eierverwerkingssite van Avangardco, kondigde aan dat het contracten afsloot om tussen juni en eind dit jaar nog eens 6.700 ton eiproducten, geteld in ei-equivalenten, in de EU af te zetten.

Nagenoeg al deze eieren worden buiten de heffingsvrije quota (goed voor 1.500 ton aan eiproducten en 3.000 ton aan consumptie-eieren) om ingevoerd. Tot en met het derde kwartaal van 2016 is 112,5 ton aan eiproducten aangemeld bij de Europese Commissie, die zonder importheffingen mag worden ingevoerd. De Oekraïense bedrijven maken wel gebruik van WTO-quota die voor alle landen gelden waarvan bedrijven zijn goedgekeurd voor export naar de EU, waardoor tot een bepaald volume de helft van de invoerheffing wordt betaald. Eiergigant Avangardco spreekt van een ingewikkeld en bureaucratisch proces om te importeren onder een wat hen betreft zeer minimaal heffingsvrij quotum. Het bedrijf zegt in zijn jaarverslag over 2015 de handel van eipoeders met de EU daarom succesvol op te schalen buiten de heffingsvrije quota om.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via