nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2019 Eind september meer duidelijkheid over gewasverzekering

In Vlaanderen wordt het systeem van een gewasverzekering de komende vijf jaar uitgerold, ter vervanging van het (landbouw)rampenfonds dat geleidelijk terugtreedt. Eind deze maand maakt het Departement Landbouw en Visserij bekend welke verzekeringsproducten aan de voorwaarden voldoen om als brede weersverzekering te worden aangeboden aan boeren en tuinders. Een landbouwer die zo’n erkende verzekering afsluit, krijgt 65 procent subsidie op de premie die hij verschuldigd is aan de verzekeringsmaatschappij. Landbouwers zullen de subsidie kunnen aanvragen via de perceel- en teeltregistratie die ze ieder voorjaar indienen via een digitaal loket.
‘Het regent schadeclaims bij Franse boeren’, kopte Boerenbusiness gisteren. Groupama, de Franse agrarische verzekeraar, heeft dit jaar ruim 20.000 schadegevallen ontvangen van boeren. Daarmee kloppen één op de twee klanten aan bij het bedrijf omdat ze grote schade hebben ondervonden van de droogte en het noodweer. Half augustus stond de teller al op 60 miljoen euro schade aan gewassen. Maar de totale omvang van de schade zal pas eind oktober bekend zijn, als de maïs geoogst wordt. Frankrijk telt 448.500 boeren van wie 30 procent dergelijke gewasverzekering heeft.
 
Het systeem van private weersverzekering dat in Frankrijk en Nederland al bestaat, doet binnenkort ook bij ons zijn intrede. Vanaf 1 januari 2020 worden het Landbouwrampenfonds en het Algemeen Rampenfonds samengevoegd tot het Vlaams Rampenfonds. Landbouwers zullen er nog steeds terecht kunnen voor schade die ze lijden als gevolg van een erkende ramp. Nieuw is dat er geen tussenkomst voorzien zal worden voor gewassen die kunnen verzekerd worden, en dat zijn er heel wat gezien de introductie van de brede weersverzekering. Maar de boeren krijgen ook een overgangsperiode van vijf jaar om zich te verzekeren. In de periode van omschakeling treedt het rampenfonds geleidelijk terug.

Bron: eigen verslaggeving / Boerenbusiness

Volg VILT ook via