Eindelijk goed nieuws voor Belgische perentelers

In tegenstelling tot de appels, was het voor de peren wél een goed jaar. Dat schrijft het Belang van Limburg naar aanleiding van de start van de voorverkoop van de eerste conferenceperen van 2019. In Italië valt de perenoogst tegen, wat extra bemoedigend is voor de Limburgse boeren.
20 augustus 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:51
Lees meer over:

In tegenstelling tot de appels, was het voor de peren wél een goed jaar. Dat schrijft het Belang van Limburg naar aanleiding van de start van de voorverkoop van de eerste conferenceperen van 2019. In Italië valt de perenoogst tegen, wat extra bemoedigend is voor de Limburgse boeren.

De hittegolf in juli was rampzalig voor de hardfruitsector in ons land. Maar terwijl vooral de appels enorm hebben afgezien, tekenen we een vrij goede perenoogst op. Voornamelijk de conferencepeer compenseert het verlies voor een groot stuk. “De regen van de afgelopen dagen was een zegen voor de vruchten, die nog net een paar millimeter dikker zijn geworden”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum voor Fruitteelt. “Het suikergehalte was al goed door de zonnige dagen die eraan voorafgingen. Over het perenseizoen mogen we dit jaar dus niet echt klagen.”

Ondanks de hittegolven en hagelbuien stevent de perenoogst in België niet af op een rampjaar. De totale productie peren wordt in België geschat op 330.894 ton. Dat is ruim 10 procent minder dan vorig seizoen, maar 6,7 procent meer dan het seizoen daarvoor.

Dat de zonneschade nog meevalt bij de peren is hoofdzakelijk te danken aan de conferencepeer. Die is veel beter bestand tegen de hitte dan perenrassen als durondeau of doyenné du comice.
In Italië daarentegen zou de oogst van de abate fetel, de belangrijkste soort daar, dit jaar met 30 procent krimpen. Dit biedt meteen extra exportkansen voor onze perenkwekers. Maar Italië kan nooit de leegte van de Russische boycot opvangen. Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT): “De tegenvallende oogst in Italië is goed voor Limburg. Italië is een van de zes grote perenkwekers. Als daar een aanzienlijk deel van de oogst wegvalt, moeten ze natuurlijk meer importeren.”

Kris Jans, bedrijfsleider van fruitveiling Bel¬Orta in Borgloon, maakt toch een kanttekening. “Er is één buurland dat toch nog een stok in de wielen kan steken door de Brexit. Engeland importeert wekelijks 15.000 ton conferenceperen”, zegt Jans. “Een harde Brexit zou wel eens een streep door de rekening kunnen betekenen.”

De voorverkoop van de eerste conferenceperen is gisteren gestart. Vrijdag begint de officiële verkoop van de nieuwe peren. En in Haspengouw? Daar stromen ondertussen de seizoensarbeiders uit Roemenië, Bulgarije en Polen toe.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek