nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2018 EMB klaagt dat EU melkpoeder tegen elke prijs kwijt wil

Eind februari bood de Europese Commissie ruim 4.300 ton magere melkpoeder te koop aan voor de bodemprijs van 110 euro per 100 kilo. De European Milk Board maakt er misbaar over omdat de actuele marktprijs met 137 euro hoger ligt. “Het melkpoeder is niet verkocht maar op de markt gedumpt aan een schandalige prijs”, zegt EMB-voorzitter Romuald Schaber. Bij de melkveehoudersbond groeit de vrees dat Europa koste wat het kost van zijn grote interventiestock wil af geraken.

De volgende crisis in de melkveehouderij staat volgens de European Milk Board (EMB) alweer voor de deur. Het herstel op de zuivelmarkt was van korte duur omdat de melkproductie snel weer toeneemt en de grote interventiestock melkpoeder op de marktstemming drukt. EMB hoorde landbouwcommissaris Phil Hogan verklaren dat de vrijwillige productiebeperking als marktinstrument inzetbaar blijft. Wacht daar niet langer mee, is de boodschap die de melkveehoudersbond uitstuurt. “En zendt niet het foute signaal uit door de prijs van melkpoeder uit interventie stelselmatig te verlagen.”

Sedert december 2016 is er door de Commissie 6.421 ton magere melkpoeder opnieuw op de markt gebracht. Er ligt nog altijd 380.000 ton te wachten op een koper in depots in onder meer België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. EMB ziet liever niet gebeuren dat die berg oude melkpoeder de zuivelmarkt verder onder druk zet. Daar is de Europese Commissie volgens de bond wel mee bezig door de verkoopprijs te verlagen tot 110 euro per 100 kilo magere melkpoeder. Dat is ver beneden de kostprijs, die volgens EMB-voorzitter Romuald Schaber zelfs niet gedekt is met de 215 euro per 100 kilo die eind 2016 als verkoopprijs werd gehanteerd.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via