nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.12.2016 Enorme expansie van groenteverwerking in Vlaanderen

In 1965 startte het eerste bedrijf met het verwerken en invriezen van groenten. Sindsdien heeft de sector een enorme expansie doorgemaakt. In 2015 werden er in ons land 971.000 ton diepvriesgroenten geproduceerd, ongeveer 31 procent van de Europese productie. Hiermee is ons land koploper, zo zet het nieuwe Landbouwrapport in de verf. Naast diepvriesgroenten is er in Vlaanderen ook één producent actief van groenten in conserven of glas: Noliko, dat deel uitmaakt van de fusiegroep Greenyard. Samen verwerken de groenteverwerkende ondernemingen product dat afkomstig is van bijna 41.500 hectare op Belgische bodem.

De diepvriesgroente-industrie is een sterke groeier. Dat wordt door het Departement Landbouw en Visserij in de kijker gezet in het nieuwe Landbouwrapport. Ten opzichte van 2005 ligt de productie in ons land tien jaar later 13 procent hoger. Het gaat om een jaarproductie van 971.000 ton diepvriesgroenten, allemaal verwerkt in ons land en voor twee derde ook afkomstig van Belgische bodem. Het overgrote deel van de aanvoer van groenten wordt verzekerd door contractteelt. De rest wordt aangekocht via de gespecialiseerde groothandel.

De enorme expansie van de sector werd in de eerste plaats mogelijk gemaakt door de stijgende vraag van de consument naar verfijning en variatie binnen zijn voedingspatroon. Ook de investeringszin van de bedrijven en het voor handen zijn van grondstof en kennis hebben een belangrijke rol gespeeld.

In West-Vlaanderen, meer bepaald de streek rond Roeselare, zijn de meeste verwerkers gevestigd. Dat is ook de streek waar er veel groenten in openlucht worden geteeld. Van de totale groenteproductie in Vlaanderen is iets meer dan de helft bestemd voor industriële verwerking. Het grootste diepvriesbedrijf is Ardo, dat uitgroeide tot de Europese marktleider in diepvriesgroenten en -fruit.

Aangezien de binnenlandse afzetmarkt eerder bescheiden van omvang is, zijn de groenteverwerkers voor hun afzet vooral aangewezen op het buitenland. België is binnen Europa de grootste uitvoerder van diepvriesgroenten met in 2015 een exportwaarde van 1.174 miljoen euro en een exportvolume van 1,35 miljoen ton.

Meer info: Landbouwrapport 2016

Bron: LARA 2016

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via