nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2016 Eos Tracé legt weg van olijf tot olie bloot

Eos Wetenschap heeft een nieuw Tracé gepubliceerd, dit keer over olijfolie. De centrale vraag is hoe en waarom er met olijfolie gesjoemeld wordt. Eind vorig jaar raakte immers bekend dat olijfolie soms onterecht als ‘Italiaanse extra vierge’ gelabeld wordt, omdat de prijs daarvan tot drie keer zo hoog is. Verder bevat het Tracé zoals steeds informatie over de teelt van olijven, de verwerking tot olie, het transport, de consumptie en de bijbehorende neven- en afvalstromen.

Journalist Matthieu Van Steenkiste zocht voor Eos Wetenschap uit hoe het zit met fraude in de olijfolie, en of het onze gezondheid schaadt. Hij sprak daarvoor met Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. Die weet dat het gesjoemel met olijfolie relatief wijd verspreid is – al weet niemand exact welke omvang het heeft – en dat het een lucratief zaakje is. Daarenboven is het strikt genomen volgens hem niet illegaal, want olie aanlengen met een beetje duurdere olie om de kwaliteit te kunnen verhogen, is geen misdaad. En als die mengeling vervolgens in Italië gebotteld wordt, mag ze van Europa de Italiaanse oorsprongsbenaming dragen.

Een kwalijkere praktijk is het aanlengen van olijfolie met zonnebloem- of andere plantaardige olie en natuurlijke kleurstoffen om de kleur te veranderen. “Ongezond is dat niet, maar eerlijk is het evenmin”, stelt Niewold. Dat het niet schadelijk is voor de gezondheid, maakt ook dat het geen prioriteit vormt voor de voedselveiligheidsautoriteit. “En de meeste mensen proeven het verschil niet eens.”

Wat de omvang van het gesjoemel in België betreft, weet Chantal De Pauw van de FOD Economie dat er jaarlijks ongeveer 20 stalen gecontroleerd worden. In 2014 voldeed één staal daarvan chemisch gezien niet aan de benaming ‘extra vierge’ en in 2015 twee stalen.

Behalve op het verhaal van de fraude focust het Tracé van olijfolie op de teelt, de verwerking, het transport en de consumptie. Zo leer je dat olijfbomen in Europa 4,5 miljoen hectare innemen, waarvan meer dan de helft in Spanje staat, gevolgd door Italië, Griekenland en Portugal. Europa is bovendien de grootste leverancier van olijfolie wereldwijd. En België importeert bijna 1 procent daarvan. Meer gelijkaardige weetjes vind je op de website eostrace.be.

Met Eos Tracé wil Eos Wetenschap een antwoord bieden op de grote vraag naar correcte en onafhankelijke informatie over voeding. Elke maand verschijnt het Tracé van een ander voedingsproduct. Eerder werden onder meer al de dossiers kippenvlees en brood gepubliceerd. De komende maanden komen daar nog de dossiers zalm en koeienmelk bij.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via