"Erken agrovoedingssector als sector van vitaal belang"

De Belgische agrovoedingsketen roept de federale en regionale regeringen op om de agrovoedingssector te erkennen als sector van vitaal belang. “Alle noodzakelijke crisismaatregelen moeten genomen worden om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen zodat de levensnoodzakelijke bevoorrading kan verzekerd worden. Maar ook het verlies van verse producten moet zoveel mogelijk vermeden worden”, zeggen Fevia, Boerenbond en FWA in een gezamenlijk persbericht.
17 maart 2020  – Laatst bijgewerkt om 18 maart 2020 7:30

De Belgische agrovoedingsketen roept de federale en regionale regeringen op om de agrovoedingssector te erkennen als sector van vitaal belang. “Alle noodzakelijke crisismaatregelen moeten genomen worden om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen zodat de levensnoodzakelijke bevoorrading kan verzekerd worden. Maar ook het verlies van verse producten moet zoveel mogelijk vermeden worden”, zeggen Fevia, Boerenbond en FWA in een gezamenlijk persbericht.

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, wil de Belgische consumenten geruststellen. “Onze voedingsbedrijven hebben voldoende voorraden om ook tijdens de coronacrisis voldoende voeding en dranken te blijven voorzien. Ze blijven daar 24 op 7 samen aan verder werken”, garandeert Bart Buysse, CEO van Fevia. “Ook qua voedselveiligheid is er geen enkele reden tot ongerustheid”, meent hij. “Het coronavirus verspreidt zich niet via voeding, zo bevestigen nationale en internationale instanties.” 

De CEO van Fevia wijst daarbij ook op het belang van de landbouw en de handel. “Zij zorgen ervoor dat onze bedrijven beschikken over de nodige grondstoffen en dat onze producten tot bij de consument geraken”, klinkt het. In dat kader vraagt Boerenbond aan de verschillende regeringen om te anticiperen op de mogelijke impact van het coronavirus op de landbouwsector. “We vragen de nodige maatregelen om de beschikbaarheid van arbeidskrachten te verzekeren en het vrij verkeer van landbouw- en voedingsproducten te waarborgen”, aldus De Becker.

De Boerenbondvoorzitter vraagt daarnaast ook garanties dat veldwerkzaamheden en noodzakelijke toelevering voor de landbouw en de dienstverlening hiervoor blijvend kunnen doorgaan. “Ook oogst, ophalen en verwerking van verse producten moeten gewaarborgd blijven om zo de voedselbevoorrading optimaal te blijven garanderen”, vraagt De Becker.

Fevia, Boerenbond en la Fédération Walonne de l’ Agriculture (FWA) hebben drie uitdagingen naar voor geschoven waaraan de verschillende regeringen op korte termijn aandacht moeten besteden. “Ten eerste is het belangrijk dat agrovoedingsbedrijven moeten kunnen blijven rekenen op voldoende medewerkers in de productie. Net als zorgverleners moeten ook medewerkers in de agrovoedingsketen de expliciete garantie hebben op noodopvang voor hun kinderen in scholen. Wij vragen daarover een duidelijke communicatie van de overheid”, klinkt het.

Daarnaast wil de agrovoedingsketen dat in de sector eventuele personeelstekorten kunnen opgevangen worden door onder andere beroep te doen op arbeidskrachten die wel beschikbaar zijn, zoals werknemers van bedrijven die in tijdelijke werkloosheid zijn of studenten. “Uiteraard zou dit beperkt blijven tot taken waarvoor een beperkte voorkennis vereist is.” Tot slot zijn de organisaties vragende partij om de grenzen open te houden. “Dat is belangrijk voor het vervoer van grondstoffen en voeding, maar ook voor het vrij verkeer van werknemers uit andere landen”, luidt het nog.

In dat kader worden her en der verwijten geuit aan het adres van de Europese Unie die weinig van zich zou laten horen. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft in de aanloop van een nieuwe videoconferentie met de staatshoofden en regeringsleiders over de coronacrisis laten weten dat de aanpak tussen de lidstaten grotendeels gemeenschappelijk is, maar dat het veel complexer is om met 27 te beslissen. “We zijn op onbekend terrein en de maatregelen moeten permanent aangepast worden”, stelt Michel.

Intussen heeft een aantal lidstaten de interne grenzen reeds afgesloten. Michel en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen willen nu een aantal spelregels afspreken om het vrij verkeer van goederen en medisch materiaal te garanderen. De voorbije dagen waren immers beelden van kilometerslange wachtrijen van vrachtwagens aan de binnengrenzen van de EU te zien. Op dat vlak bepleit de Commissie de invoering van zogenaamde ‘green lanes’ om het grensoverschrijdend transport van voeding en medisch materiaal te verzekeren. Woensdag zal dit besproken worden tijdens de videoconferentie. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek