nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2019 Eten we in 2040 geen dieren meer?

Een rapport van het managementadviesbureau AT Kearney voorspelt dat we over 20 jaar veel minder dierlijk vlees zullen eten. “In 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen”, klinkt het. “Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees.” Volgens het rapport is het slechts een kwestie van tijd voor veganistisch 'vlees' de markt verovert.

Het managementadviesbureau AT Kearney geeft in een rapport aan dat veganistisch of plantaardig 'vlees' belangrijk zal zijn in de overgangsfase naar een toekomst met meer vleesvervangers en minder 'echt' vlees, maar dat het aandeel kweekvlees uiteindelijk groter zal worden. Volgens het rapport zal tegen 2040 35 procent van al het vlees kweekvlees zijn, en zal een kwart van ons ‘vlees’ bestaan uit veganistische vervangers.

Het rapport geeft volgens de krant De Tijd ook aan dat veel mensen zich zorgen maken over de hoge impact van vlees op het milieu en over het welzijn van dieren. “Kweek- en vegetarisch vlees zijn daar een antwoord op en hebben een veel lagere impact op het milieu”, stelt het adviesbureau.

En dat veganistisch vlees begint nu al de markt te veroveren. Beyond Meat is een voorbeeld van een snel groeiend bedrijf dat vervangburgers produceert. In mei trok het naar de beurs, en sindsdien is het marktaandeel van het bedrijf verdubbeld. Volgens AT Kearney is al een miljard dollar in dit soort veganistisch 'vlees' geïnvesteerd, ook door bedrijven die nu in de traditionele vleesindustrie actief zijn.

Ook kweekvlees zou over een jaar of 20 een normale zaak zijn. In laboratoria ontwikkelen wetenschappers stamcellen van dieren tot spiercellen en dus 'echt' vlees. Het alternatief is nog niet beschikbaar voor de consument. “Kweekvlees zit vandaag nog in de experimentele fase, maar we voorspellen dat het zelfs belangrijker zal worden dan plantaardige producten omdat het dicht aansluit bij natuurlijk vlees”, laat AT Kearney weten.

Bron: De Tijd

Beeld: Mosa Meat

Volg VILT ook via