nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2014 EU doet tegenovergestelde van wat landbouwsector vraagt

In gans Europa dringen landbouworganisaties aan op extra ondersteuning voor boeren en tuinders die zwaar getroffen worden door de Russische handelsboycot. De middelen daarvoor moeten volgens hen buiten het EU-landbouwbudget gezocht worden want het crisisfonds binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is niet meer dan een afroming van inkomenssteun aan de landbouw. De Europese Commissie gaf daar tot nu toe geen gehoor aan, meer nog, zij wil niet benutte GLB-middelen toewijzen aan andere verbintenissen dan landbouw. De consternatie bij de Europese boerenkoepel Copa-Cogeca is groot.

Om haar begroting voor 2015 rond te krijgen, wil de Europese Commissie geld dat origineel bestemd was voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid herbestemmen voor andere beleidsdoeleinden. Een meerderheid van de EU-commissarissen heeft het idee, als onderdeel van een budgetvoorstel voor 2015, goedgekeurd. De tegenstand kwam vooral uit de hoek van uittredend Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Nu roert ook Copa-Cogeca zich. De koepelorganisaties voor landbouworganisaties en -coöperaties in Europa schreef een brief aan de leden van het Europees Parlement. Daarin wordt hen gevraagd om het voorstel van de Commissie te verwerpen. “Het is onverantwoord om te snijden in het EU-landbouwbudget van 2015 op een moment dat landbouwers en hun coöperaties met een crisis geconfronteerd worden van een niet eerder geziene omvang.” De boodschap is ook bedoeld voor de ministers van de lidstaten.

Als de Commissie haar zin toch doordrukt, dan laat zij de landbouwers in de kou staan. Dat zegt Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca. De Commissie zou volgens hem net nieuwe steunmaatregelen moeten uitrollen om faillissementen in de sector te voorkomen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via