nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.03.2017 EU duldt protectionisme van Hongaren en Roemenen niet

De Europese Commissie stelt een inbreukprocedure in tegen Roemenië en Hongarije omdat zij allebei lokale voeding promoten bij hun bevolking met maatregelen die het vrij verkeer van goederen in de Unie verstoren. De vorige Roemeense regering verplichtte grootwarenhuizen om ten minste 51 procent van de verse voedingswaren uit eigen land te betrekken. In Hongarije verwacht de overheid van retailers dat zij dezelfde winstmarge hanteren voor nationale en geïmporteerde landbouwproducten, ondanks het feit dat het kostenplaatje van geïmporteerde producten anders is, en onderhevig aan wisselkoersschommelingen.

Roemenië en Hongarije worden door de Europese Commissie teruggefloten omdat ze wat te fanatiek lokale voeding promoten met maatregelen die de eigen landbouw bevoordelen en import van voedingswaren uit het buitenland bemoeilijken. De Commissie geeft te kennen dat ze een inbreukprocedure zal inleiden wegens niet-naleving van het EU-beginsel van vrij verkeer van goederen.

Hongarije probeert zijn landbouwers uit de wind te zetten door voor te schrijven dat retailers dezelfde winstmarge moeten hanteren voor binnenlandse en geïmporteerde producten. De vorige Roemeense regering verplichtte grootwarenhuisketens met een omzet van meer dan twee miljoen euro om minstens 51 procent van het voedingsaanbod in de rekken lokaal aan te kopen. In de praktijk bleek de Roemeense landbouw niet in staat om daarin te voorzien, wat de tegenstand van de voedingsnijverheid verklaart. Binnen het toepassingsgebied van de lokale-voedsel-wet vallen groenten, fruit, vlees, zuivel, honing en bakkerijproducten.

In Boekarest lijkt men het debat met Brussel te willen aangaan maar toch ook bereid om de nationale wetgeving bij te sturen. Er circuleert al een voorstel tot wetswijziging van de nationale landbouwcommissie. De Roemeense autoriteiten hebben twee maanden de tijd om hun antwoord over te maken aan de Commissie.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via