nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2019 EU-export ondervindt steeds meer handelsbelemmeringen

Europese bedrijven die hun producten willen uitvoeren naar andere werelddelen stuiten op steeds meer handelsobstakels. In 2018 werden 45 nieuwe handelsbelemmeringen vastgesteld. Daarmee komt het totaal in de afgelopen Europese legislatuur op 425 handelsmaatregelen, genomen door 59 landen. Dat is een recordcijfer. Dankzij inspanningen van de EU konden in diezelfde periode ook 123 dergelijke handelsbelemmeringen weggewerkt worden, goed voor meer dan zes miljard extra export. Dat staat te lezen in het ‘Trade and Investment Barriers Report (TIBR).

Het rapport bevestigt daarmee de tendens van toenemend protectionisme. De meeste obstakels werden vastgesteld in China en Rusland. Zij zijn goed voor respectievelijk 37 en 34 maatregelen die de export bemoeilijken. Daarna volgen India (25), Indonesië (25) en de Verenigde Staten (23). Europese bedrijven ondervonden de grootste problemen in China, de VS, India en Algerije. Vooral de staalsector, de aluminiumsector en de informatie- en communicatietechnologiesector zijn getroffen door de genomen maatregelen.

In 35 gevallen kon de Commissie vorig jaar de handelspartners overtuigen om een beperkende maatregel op te heffen. Sinds het aantreden van deze Commissie zijn op die manier in totaal 123 obstakels in het buitenland opgeruimd. “De Commissie tracht werk te maken van de specifieke problemen die onze bedrijven melden”, vertelt handelscommissaris Cecilia Malmström. “Zo kunnen we economische voordelen creëren die in verhouding staan tot de meerwaarde die de Europese handelsakkoorden ons opleveren. Deze inspanningen moeten we zeker verder aanhouden.”

Meer informatie: Report on Trade and Investment Barriers

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via