nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2018 EU: “Geen massale invoer van landbouwproducten uit VS”

De Europese Commissie heeft onderstreept dat landbouw geen deel zal uitmaken van de aanstaande handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. "Het is duidelijk dat we niet onderhandelen over landbouwproducten", zei een woordvoerster. Daarmee weerlegt Europa de claim van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook Yvan Dejaegher van de Belgian Feed Association (BFA) noemt het enthousiasme van Trump voorbarig. “De kans is klein dat we massaal sojaschroot gaan importeren uit de VS”, stelt hij.

Trump en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maakten in Washington een aantal afspraken om een dreigende handelsoorlog te ontzenuwen. In dat kader namen beide partijen zich onder meer voor om onderhandelingen te openen over de afschaffing van douanerechten op industriële goederen. Europa beloofde ook meer vloeibaar gas en sojabonen te importeren. In ruil beloofde Trump om voorlopig geen nieuwe douanerechten in te voeren.

Daags na de onderhandelingen verklaarde Amerikaans president Trump tijdens een bezoek aan een boerderij in Iowa dat hij "Europa heeft geopend voor de landbouwers", maar dat is volgens de woordvoerster van de Europese Commissie niet precies wat is afgesproken. "Er is in de gemeenschappelijke verklaring geen verwijzing naar landbouw op zich. Er is een verwijzing naar sojabonen, die wel deel uitmaken van de onderhandelingen. Maar de voorzitter is heel duidelijk geweest, we onderhandelen niet over landbouwproducten", klinkt het bij de Commissie.

Frankrijk had na de top tussen Trump en Juncker verduidelijkingen gevraagd en onderstreept dat er geen sprake kon zijn van handelsonderhandelingen over landbouw. Ook premier Charles Michel had er in een eerste reactie op het treffen in het Witte Huis meteen op gehamerd dat België de belangen van de landbouwers wil vrijwaren.

Ook Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BFA, verwacht dat het onderhoud tussen Trump en Juncker weinig impact zal hebben op de soja-import in Europa. Vandaag is de EU de tweede grootste soja-importeur ter wereld, na China. In ons land wordt jaarlijks ongeveer één miljoen ton soja ingevoerd: zowat 800.000 ton sojaschroot dat bestemd is voor de veevoederindustrie en 150.000 ton sojabonen die vooral in de ‘crushing’-industrie gebruikt wordt en waarbij de bonen geperst worden om er olie uit te winnen.

“Zo’n twee maanden geleden, toen Trump een handelsconflict is begonnen met China, hebben de Chinezen hun sojacontracten met de VS opgezegd en zijn ze massaal in zee gegaan met de Brazilianen”, legt Dejaegher uit. Daardoor is de prijs van sojabonen uit de VS gekelderd, terwijl die van bonen uit Brazilië sterk gestegen is. “Er is intussen een prijsverschil van 25 procent waardoor de Europese olie-industrie nu al sojabonen uit de VS invoert.” En ook de sojabonen voor de Europese 'toasting'-industrie, waarbij de bonen een hittebehandeling krijgen zodat ze beter verteerbaar zijn voor dieren, komen intussen grotendeels uit de VS.

Voor sojaschroot, dat gebruikt wordt in de veevoederindustrie, ligt de situatie anders. “Op dit moment is de prijs van Braziliaans en Argentijns sojaschroot nog steeds voordeliger dan die van sojaschroot uit de VS”, stelt BFA. Daardoor heeft de Europese veevoederindustrie niet meteen de intentie om meer sojaschroot uit de VS te importeren. Dejaegher wijst er ook op dat import van Amerikaanse grondstoffen voor de veevoederindustrie al verschillende jaren sterk is afgenomen omdat er in de VS ggo’s gebruikt worden die in Europa niet geregistreerd zijn, terwijl Brazilië en Argentinië enkel met Europees erkende ggo’s werken. “Dat zorgt voor een te hoog risico op contaminaties met niet-geregistreerde ggo’s”, luidt het.

De bewering van Trump dat hij door zijn gesprek met Commissievoorzitter Juncker de Europese markt heeft geopend voor de Amerikaanse boeren, is volgens Dejaegher dan ook uit de lucht gegrepen. “De switch van Braziliaanse en Argentijnse sojabonen naar sojabonen uit de VS is al maanden eerder ingezet. En voor sojaschroot zal het de markt zijn die speelt: zolang de prijs-kwaliteitverhouding van Braziliaanse en Argentijnse soja beter is, zal de Europese veevoederindustrie daar de voorkeur aan geven. Bovendien is het risico voor sojapartijen uit deze landen veel lager omdat er enkel met ggo’s wordt gewerkt die erkend zijn door de EU.”

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Volg VILT ook via