nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.10.2018 EU heeft actieplan voor kringloopeconomie klaar

Brandstof maken van algen, meubels maken van afval of biologische mest maken van industriële bijproducten: de Europese Commissie wil de kringloopeconomie een duwtje in de rug geven, en investeert 100 miljoen euro in een fonds dat het investeringsrisico in projecten rond ecologische innovatie moet verkleinen. Doel? Een miljoen nieuwe groene jobs tegen 2030. Dat staat in het actieplan dat de Europese Commissie voorstelde in Brussel.

De circulaire bio-economie in Europa moet groeien, maar de risico's die verbonden zijn aan innovatieve ecologische projecten, houden nog veel investeerders tegen. Europa pompt nu 100 miljoen euro in een 'thematisch investeringsplatform', dat bio-innovaties moet helpen "marktrijp" te worden en zo de risico's voor particulieren moet indijken. Daarnaast zet Brussel ook in op duurzame bioraffinaderijen, "overal in Europa", en komen er onder meer proefprojecten voor afvalbeheer en het opslaan van CO2. In totaal gaat het om een pakket van 14 maatregelen.

"Het is duidelijk geworden dat we een systeemverandering nodig hebben in onze productie-, consumptie- en afvalpatronen", zegt vicevoorzitter van de Commissie voor onder meer Groei en Investeringen Jyrki Katainen. "Door de bio-economie te ontwikkelen, kunnen we nieuwe en innovatieve manieren vinden om voor voedsel, andere producten en energie te zorgen, zonder de beperkte biologische rijkdommen van onze planeet uit te putten."

De Europese Commissie kijkt voor de ontwikkeling van de bio-economie niet alleen naar de steden. Ook plattelands- en kustgebieden moeten mee. Op 22 oktober organiseert de Commissie een conferentie in Brussel om het actieplan te bespreken met alle betrokkenen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via