nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.07.2019 EU houdt vergelding voor hogere douanerechten VS klaar

De Europese Unie heeft een lijst met 35 miljard euro aan Amerikaanse goederen die mogelijk het onderwerp kunnen uitmaken van Europese importheffingen mochten de Amerikanen de douanerechten op Europese auto's verder opdrijven. Dat bevestigde de Eurocommissaris voor Handel, Cecilia Malmström, in het Europees Parlement. De Amerikaanse president Donald Trump haalt al sinds het begin van zijn ambtstermijn uit naar de in zijn ogen oneerlijke handelsrelaties met de EU. De gesprekken over een beperkt handelsakkoord zijn intussen nog niet begonnen, zei Malmström nog, omdat de Verenigde Staten landbouw absoluut willen opnemen in het akkoord. De EU wil dat niet.

Trump heeft onder meer de Europese autosector in het vizier: tot nog toe hanteren de Verenigde Staten een invoertaks van 2,5 procent op Europese auto's, terwijl de EU 10 procent oplegt. Daar staat wel tegenover dat de Amerikaanse invoerheffing op de daar populaire pick-ups tot 25 procent oploopt. Als de Verenigde Staten de importheffingen toch zouden opschroeven, dan heeft de Europese Unie een lijst klaarliggen "om dat weer in evenwicht te brengen", aldus Malmström op een vergadering in het Europees Parlement. Daarop staat 35 miljard euro aan Amerikaanse producten, verklaarde ze. "Ik hoop dat we die niet gaan moeten gebruiken."

In mei gaf Trump de Europese Unie nog zes maanden uitstel. In die tijd moeten Washington en Brussel een beperkt handelsakkoord voor industriële goederen, met uitzondering van de automobielsector, onderhandelen. Malmström is blij met dat uitstel, maar "het idee dat Europese wagens een bedreiging zouden vormen voor de Amerikaanse nationale belangen, is absurd", zegt ze.

Bron: Belga

Volg VILT ook via