nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2019 EU investeert in snellere verspreiding precisielandbouw

Voor de landbouwsector komen steeds meer apps en digitale tools ter beschikking, maar de doorsnee landbouwer maakt er nog geen gebruik van. Het zijn zoals met elke nieuwe technologie ‘early adopters’ die de spits afbijten. Nu start een grootschalig Horizon2020-project waarmee Europa hoopt meer dan 2 miljoen landbouwbedrijven bij de digitalisering te betrekken. Het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO is partner in ‘SmartAgriHubs’, dat van 2019 tot 2022 loopt en over een budget van 20 miljoen euro kan beschikken.

Begin maart hielt het consortium dat SmartAgriHubs zal uitvoeren een driedaagse kick-off-conferentie in Praag. De partners in het nieuwe consortium, uit bedrijfsleven en onderzoek, kregen een eerste gelegenheid om met elkaar te netwerken, om kennis en gemeenschappelijke uitdagingen te delen en om de doelstellingen scherp te stellen. Met dit Horizon2020-project investeert Europa in de verdere ontwikkeling en uitbouw van digitale innovatiehubs. Het doel is de digitale transformatie van duurzame precisielandbouw en voedingsverwerking te versnellen.

SmartAgriHubs brengt maar liefst 160 partners uit alle EU-lidstaten samen: startups, serviceproviders, technologische bedrijven, technologie-experts, digitale innovatiehubs, kenniscentra én eindgebruikers uit de agrifoodsector. Die laatsten vormen de kern van het project en de drijvende kracht achter de digitale transformatie. De ambitie is torenhoog. In totaal willen de partners een 140-tal digitale innovatiehubs ondersteunen, dit netwerk uitbouwen tot 400 hubs en 28 zogenaamde ‘flagship innovation’-experimenten uitvoeren.

Diederik Van Damme van landbouwonderzoeksinstituut ILVO legt uit wat de bedoeling is: “Precisielandbouw zal dichter aansluiten bij de behoeften van landbouwers. Eén van de hoofdexperimenten die voor en door de landbouwsector in België en Nederland uitgevoerd worden, gaat over het monitoren van de ammoniakuitstoot. Alle experimenten zullen uitgebreid aan bod komen op de kick-off meeting.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via