nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.12.2016 EU legt import Oekraïense kip stil na vogelgriep

De Europese Unie heeft de grens voor de invoer van Oekraïens pluimveevlees gesloten vanwege een uitbraak van vogelgriep op enkele kleinschalige pluimveebedrijven in de regio Cherson in het zuiden van Oekraïne. Er worden geen exportcertificaten meer verstrekt voor uitvoer van rauw vlees naar derde landen. Gekookt product kan nog wel worden geëxporteerd. Na Brazilië en Thailand is Oekraïne de derde exporteur van pluimveevlees naar Europa. 

Na het aantreffen van enkele besmette kleinschalige bedrijven in het zuiden van Oekraïne eind november, worden geen exportcertificaten verstrekt voor de uitvoer naar derde landen. Gekookt product wordt nog wel geëxporteerd. Na Brazilië en Thailand is Oekraïne de derde exporteur van pluimveevlees naar Europa. Ongeveer 16 procent van de Oekraïense pluimveevleesproductie wordt afgezet in de Europese Unie.

De autoriteiten in het land dringen er bij de Europese Unie op aan de regionalisering van de productie te erkennen. Het grootste deel van het pluimveevlees voor export wordt ver buiten de nu besmette regio geproduceerd. Een langdurig verstoorde export kan politieke en handelsgevolgen hebben op andere fronten, zo waarschuwen de autoriteiten in Oekraïne. In heel wat Europese landen werden intussen gevallen van vogelgriep vastgesteld. Ons land blijft voorlopig gespaard

Bron: Boerderij/AgriHolland

Volg VILT ook via