nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.03.2020 EU-liberalen vragen snel maatregelen aan Wojciechowski

Na Boerenbond roepen nu ook de Europese liberalen de EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op tot het nemen van dringende maatregelen om de land- en tuinbouwsector te ondersteunen in deze coronacrisis. “Veel lidstaten kwamen al met nationale maatregelen ter ondersteuning van de sector, maar het is cruciaal dat deze acties gecoördineerd worden vanuit Europa, en dit om een gelijk speelveld te garanderen”, aldus EU-parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) en haar Duitse collega Ulrike Müller (Renew Europe).

Volgens Vautmans blijven de landbouwers dag en nacht werken om de voedselvoorziening op peil te houden en dat in bijzonder moeilijke omstandigheden. Door het wegvallen van leveringen aan de horeca, vertragingen en verstoringen aan de grenzen, druk op de prijzen en het tekort aan werkkrachten stevenen zij af op grote verliezen. “Zeker op vlak van personeel zitten zij met de handen in het haar aangezien seizoenarbeiders ons land niet meer bereiken door reisbeperkingen”, klinkt het.

De politica’s erkennen dat de Europese Commissie al een aantal maatregelen nam, zoals het verlengen van de deadline voor het indienen van de aanvragen van GLB-betalingen. “Maar dat is ruim onvoldoende om de zware gevolgen van het coronavirus op te vangen. Om die reden hebben wij landbouwcommissaris Wojciechowski met drang gevraagd om onmiddellijke actie te ondernemen om de voedselproductie te kunnen garanderen”, vervolgt Vautmans. Ze schreef de brief samen met de Duitse Ulrike Müller die coördinator landbouw is binnen de liberale fractie in Europa, en de brief werd ondertekend door acht andere collega-parlementsleden van Renew Europe die in de landbouwcommissie zetelen.

Ze dringen onder meer aan om in de eerste plaats het functioneren van de interne markt te garanderen. “Voedselgerelateerde producten moeten aan de grenzen als prioritair worden beschouwd en via ‘green lanes’ een snelle doorgang krijgen. Daarnaast vragen wij ook om de mogelijkheid te onderzoeken om de toegang van seizoenarbeiders te vereenvoudigen, mits strikte naleving van de sanitaire voorschriften”, legt Vautmans uit.

Daarnaast dringt de brief er bij de landbouwcommissaris op aan om alle mogelijke crisismechanismen binnen het GLB te activeren, met inbegrip van de tuinbouwsector én met speciale aandacht voor bederfbare producten. “De commissie moet nu reageren en niet wachten tot het te laat is”, klinkt het waarschuwend. 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: European Parliament

Volg VILT ook via