nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.05.2018 EU mikt op vrijhandel met Australië en Nieuw-Zeeland

De Europese Commissie mag onderhandelingen aanvatten met Australië en Nieuw-Zeeland over nieuwe vrijhandelsakkoorden. Dat hebben de Europese ministers van Handel beslist op een bijeenkomst in Brussel. "Deze akkoorden zullen voortbouwen op de succesvolle akkoorden met Canada, Japan, Singapore, Vietnam, Mexico en anderen. Zo breidt de alliantie van partners die gehecht zijn aan open en op regels gebaseerde wereldhandel verder uit", begroette Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het groene licht van de lidstaten.

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump met protectionistische maatregelen de kaarten van de wereldhandel probeert te herschudden, blijven de Europeanen zich profileren als voorvechters van vrije handel. De nieuwe handelsakkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland moeten handelsobstakels opruimen, douanerechten op goederen afschaffen en een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten bieden.

Volgens een mededeling van de Europese Raad zijn gemotoriseerde apparatuur, chemicaliën, machines, verwerkte voedingsmiddelen en diensten de sectoren die het meest baat zullen hebben bij nieuwe overeenkomsten. Het onderhandelingsmandaat voorziet volgens de Raad ook in de bescherming van kwetsbare sectoren als landbouw. 

De Europese Unie is de op twee na grootste handelspartner van Australië, dat al sinds 2008 een partnerschapsakkoord met Europa heeft. In 2017 verhandelden beide zones voor 47,7 miljard euro. Europa voert vooral afgewerkte producten uit, en voert vanuit Australië minerale grondstoffen en landbouwproducten in. De bilaterale handel met Nieuw-Zeeland bedroeg vorig jaar 8,7 miljard euro. Ook vanuit Nieuw-Zeeland worden vooral landbouwproducten geïmporteerd.

De ministers namen ook nota van het voornemen van de Commissie om de handelsakkoorden voortaan op te splitsen. Dat is een uitloper van de CETA-kwestie, toen het Waalse parlement de vrijhandelsovereenkomst met Canada een tijdlang blokkeerde. Om dergelijke episodes te vermijden, wil de Commissie de strikte handelsafspraken die behoren tot de exclusieve Europese bevoegdheden in één akkoord gieten. Daarvoor is enkel instemming van het Europees Parlement en de lidstaten vereist.

De afspraken over investeerdersbescherming worden in een tweede akkoord opgenomen, dat dan wel nog steeds door nationale en, eventueel, regionale parlementen geratificeerd moet worden. Die aanpak is in lijn met een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over handelsbevoegdheden. De ministers onderstrepen wel dat zij uiteindelijk "geval per geval" zullen beslissen over de opsplitsing van handelsakkoorden.  

Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland wordt positief gereageerd op de beslissing van de Europese handelsministers. De Australische premier Malcolm Turnbull stelt in een gezamenlijke mededeling met zijn minister van Handel Steven Ciobo dat een vrijhandelsakkoord met de EU "de Australische export, economische groei en jobcreatie" zal stimuleren. "We kijken ernaar uit om de eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström volgende maand te verwelkomen om de onderhandelingen formeel te starten."

In Nieuw-Zeeland verwelkomt minister van Economische Ontwikkeling en Handel David Parker de gesprekken als "een grote stap voorwaarts". "Deze onderhandelingen bieden aanzienlijke economische winsten voor Nieuw-Zeeland en de EU. Ze zijn een voorbeeld van gelijkgezinde landen die samenwerken op een moment waarop de wereld het hoofd moet bieden aan toenemend protectionisme", aldus Parker, die eveneens uitkijkt naar een bezoek van Malmström in juni in de aanloop naar het formele begin van de onderhandelingen in Brussel in juli. "Ik bevestig haar ambitie om een win-windeal te onderhandelen die nieuwe kansen biedt voor onze ondernemingen en hoge standaarden garandeert, onder meer op het vlak van duurzame ontwikkeling."

Bron: Belga

Volg VILT ook via