nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2018 EU ondersteunt strijd tegen honger met extra 70 miljoen

De Europese Commissie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO, Food and Agriculture Organisation) hebben hun samenwerking versterkt om de veerkracht van miljoenen mensen over de hele wereld te vergroten bij de ernstige en vaak lange of terugkerende voedselcrisissen waarmee ze te maken hebben. Ze ondertekenden in New York, in de rand van de Algemene Vergadering van de VN, een overeenkomst voor een bijdrage van 70 miljoen euro die zal gaan naar het Global Network against Food Crises (GNFC) om voedselcrisissen aan te pakken met duurzame oplossingen.

“Vorig jaar heeft het GNFC ons in staat gesteld om concrete en gecoördineerde stappen te zetten in het temperen van voedselcrisissen en het vermijden van hongersnood in het noorden van Nigeria, in Zuid-Soedan, Somalië en Jemen”, vertelt Neven Mimica, Europees commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling. “En dit moet nog naar een hoger niveau. De bijkomende bijdrage van 70 miljoen euro aan de FAO zal onze samenwerking verder versterken en de inspanningen van het GNFC versnellen om honger over de hele wereld aan te pakken door het versterken van de banden tussen humanitaire, ontwikkelings- en vredesactoren.”

“De bijdrage van de EU zal ons helpen om voedselcrisissen op te sporen, te voorkomen en erop te reageren”, gaf een tevreden José Graziano da Silva, directeur-generaal van de FAO, aan. “Het zal uiteindelijk landelijke gemeenschappen sterker maken bij voedselcrisissen. Investeren in veerkracht is de sleutel in de strijd tegen honger, vandaag en in de toekomst.”

De nieuwe bijdrage van de EU is absoluut nodig, nu het aantal conflicten in de wereld en de extreme klimatologische gebeurtenissen weer toenemen, waardoor miljoenen mensen honger lijden en een recordaantal van 68 miljoen mensen hun huizen en land moeten ontvluchten. In 2017 hadden meer dan 120 miljoen mensen in 51 landen te maken met acute voedselonveiligheid, 11 miljoen meer dan in 2016. Acute voedselonveiligheid staat voor een honger die zodanig ernstig is dat die een onmiddellijke bedreiging vormt voor het leven of levensonderhoud.

De Europese Unie, de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie en het VN-Wereldvoedselprogramma richtten het Global Network against Food Crises op in 2016. Het GNFC breidt ondertussen sterk uit en wil de motor worden achter het bewerkstelligen van een betere coördinatie tussen humanitaire en ontwikkelingsorganisaties en vredesactoren.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via