nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2019 EU overweegt antidumpingheffing op stikstofmeststof

De Europese Commissie neemt de import van vloeibare stikstof in het vizier met een antidumpingheffing. In Brussel vermoedt men blijkbaar dat goedkope import vanuit Rusland, de Verenigde Staten en de republiek Trinidad en Tobago schadelijk is voor de eigen meststoffenindustrie. In de EU genieten meststoffenfabrikanten geen ongeoorloofde staatssteun terwijl derde landen zich niet zouden plooien naar de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Volgens de Europese boerenkoepel Copa-Cogeca verkijkt de Commissie zich daarop, weerspiegelen de lagere prijzen simpelweg de mondiale markttrend en dreigen de eindgebruikers (landbouwers) de prijs te betalen voor de antidumpingheffing.

De Europese Commissie heeft boerenkoepel Copa-Cogeca verontrust met haar plannen om een antidumpingheffing in te stellen op de import van vloeibare stikstof uit Rusland, de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago. Bovendien vroeg Brussel aan de lidstaten om met ingang van 20 maart de importhoeveelheden uit die landen te registreren. Het directoraat-generaal Handel van de Commissie lijkt aanwijzingen te hebben voor dumping van vloeibare stikstof op de Europese markt. De import van ammoniumnitraat uit Rusland wordt trouwens al langer extra belast omdat de Europese meststoffenindustrie anders moeilijk kan wedijveren met concurrenten die genieten van een ‘staatstarief’ voor aardgas dat onder de kostprijs ligt.

Ook de import van vloeibare stikstof (UAN, ureum-ammoniumnitraat) uit de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago is in de ogen van de Commissie problematisch goedkoop, waar de overzeese fabrikanten alleen in zouden slagen omdat ze ongeoorloofde staatssteun genieten. Daar treedt Europa ook in andere sectoren tegen op, denk maar aan de antidumpingheffing die de voorbije vijf jaar gold voor zonnepalen van Chinese makelij. Wat de import van stikstofmeststoffen betreft, meent Copa-Cogeca dat de importeurs geen ongewoon lage prijzen hanteren. De boerenkoepel is dan ook bang dat een antidumpingheffing de concurrentiepositie van Europese landbouwers zal verzwakken. Ook op de eigen markt betaalt immers iemand de prijs voor het duurder maken van import.

Duurdere inputs kunnen boeren momenteel missen als kiespijn omdat de graanprijs erg laag is en hun spaarpot letterlijk opgedroogd is tijdens het ongewone seizoen 2018. Nog volgens Copa-Cogeca zijn de prijzen van stikstofmeststoffen de jongste maanden vanzelf weer beginnen stijgen. Daarom vraagt de boerenorganisatie aan DG Trade om het onderzoek naar dumping af te ronden zonder het instellen van een importheffing. Het gebruik van stikstofhoudende minerale meststoffen werd door sectorfederatie Fertilizers Europe op 11,8 miljoen ton geraamd in het seizoen 2016-2017. Toen was 13 procent daarvan een geconcentreerde oplossing van ureum en ammoniumnitraat. Voor stikstof (30%) ligt de afhankelijkheid van import lager dan voor fosfaatmeststoffen (71%) en potas (73%). Rusland is met voorsprong Europa's belangrijkste meststoffenleverancier, gevolgd door Egypte, Marokko en Wit-Rusland.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via