nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.06.2016 EU-Parlement vraagt meer controle op voedselveiligheid

Een effectiever controlesysteem, meer onaangekondigde controles en een strengere beteugeling van inbreuken. Dat zijn enkele van de krachtlijnen van een overeenkomst tussen de leden van het Europees Parlement en het Nederlandse voorzitterschap van de Raad omtrent voedselveiligheid. De nieuwe afspraken moeten het vertrouwen van de consument in de veiligheid van Europese voedingsproducten verbeteren na het paardenvleesschandaal en andere recente voedselveiligheidscrises.

Het Europees Parlement is met het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van ministers overeengekomen dat de officiële controles van boerderij tot vork versterkt zullen worden. Dat moet garanderen dat het voedsel dat consumenten in Europa kopen en eten veilig en gezond is, wat op zijn beurt de volksgezondheid ten goede moet komen en tegelijk ook moet vermijden dat er nieuwe voedselschandalen de kop opsteken.

“De overeenkomst omvat enkele van de belangrijkste nieuwe deeltjes voedselveiligheidsbeleid uit deze legislatuur”, zo klinkt het bij één van de rapporteurs Karin Kadenbach. “Na het paardenvleesschandaal zat de consument toch met serieuze vragen over de traceerbaarheid van voeding en de integriteit van de vleesketen. In het Europees Parlement hebben we daarom nagedacht hoe we deze uitdagingen kunnen aanpakken. We denken dat vooral meer controles daartoe kunnen bijdragen.”

De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat er een uitgebreid, geïntegreerd en effectiever controlesysteem komt voor voeding, voedselveiligheid, dier- en plantgezondheid, biologische productie en beschermde geografische indicaties. Ook zal het pakket aan regels voor een betere controle zorgen tegen voedselfraude en geïmporteerde producten, zullen er onaangekondigde controles uitgevoerd worden en wordt er strenger gecontroleerd op de importomstandigheden voor dieren en producten. De nieuwe tekst bundelt meer dan 15 verschillende bestaande richtlijnen.

Bron: eigen verslaggeving/AgriHolland

Volg VILT ook via