nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.07.2015 EU-parlement wil actie tegen zuivelcrisis

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gevraagd gerichte marktmaatregelen te nemen om de crisis in de zuivel te bezweren. Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan gaf toe dat de zuivelprijzen nu lager zijn dan in voorgaande jaren, maar tempert het crisisgevoel. Hij verwijst onder meer naar de steun die in verschillende lidstaten al betaald wordt aan melkveehouders. Vanuit het parlement klonk de vraag om de inkomsten van de superheffing binnen de sector te houden.

Na een meer dan behoorlijk 2014 is de euforie momenteel even ver te zoeken in de melkveehouderij. De afschaffing van de melkquota eerder dit jaar bracht voorlopig nog geen goede melkprijs, integendeel. Dat is ook het Europees Parlement niet ontgaan, waar heel wat parlementariërs vragen hadden voor landbouwcommissaris Phil Hogan. Zo kwam er onder meer een voorstel om een variant op het melkquotum opnieuw in te voeren, zodat de markt opnieuw beter beheersbaar wordt. Het voorstel haalde geen meerderheid. Een verzoek tot aanpassing van de interventieprijs in lijn met de kostprijs kreeg wel de steun van het Europees Parlement.

Eerst en vooral wilde Hogan de kritiek counteren dat de Commissie niet voldoende inspanningen levert om de crisis te bezweren. “Een objectieve analyse van de werkelijkheid spreekt dat tegen”, zo betoogde Hogan. “Er zijn de vangnetprocedures zoals marktinterventie of steun voor private opslag voor boter en melkpoeder en er was een hulppakket van 40 miljoen euro voor de melkveehouders die het hardst getroffen werden door de Russische importban. Daarnaast is zuivel de tweede grootste ontvanger van vrijwillige gekoppelde steun, goed voor 820 miljoen euro, is er het zuivelpakket en het melkprogramma voor scholen.”

In meer marktinterventie gelooft Hogan niet. “Ik denk dat dat contraproductief zou zijn”, aldus Hogan. “Het zou de noodzakelijke aanpassingen enkel uitstellen, wat het voor alle betrokkenen des te pijnlijker zou maken. Door de afschaffing van de quota is het voor iedereen die in de zuivelsector werkt nog een pak belangrijker geworden om marktsignalen op te volgen. Het is tijd voor een mentaliteitswijziging. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU wil de sector marktgerichter laten produceren. Dat betekent niet zo veel mogelijk, maar zo veel als er vraag is op de markt.”

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via