nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2019 EU steunt Italiaanse pluimveehouders na vogelgriep

De EU-lidstaten zijn overeengekomen om een uitzonderlijke marktondersteuning toe te kennen aan de Italiaanse pluimveehouders. In 2017 en 2018 werd Italië getroffen door het vogelgriepvirus. De maatregelen om het virus in te dijken, hadden grote gevolgen voor de getroffen pluimveehouders. In totaal wordt 32,1 miljoen euro toegekend uit de EU-begroting, de Italiaanse begroting past nog eens zoveel bij.

Tussen 1 oktober 2017 en 30 juni 2018 meldde Italië 45 uitbraken van het vogelgriepvirus. De ziekte trof eenden, kalkoenen, parelhoenders en kippen. Het land nam alle nodige maatregelen om de situatie te beheersen en verdere uitbraken te voorkomen. Die hadden een aanzienlijke impact op een groot aantal producenten van eieren en pluimveevlees. Zo werden de braakperioden verlengd, was het plaatsen van vogels verboden en werden verplaatsingen beperkt op bedrijven in de getroffen gebieden.

De situatie leidde tot een verlies aan productie van broedeieren, consumptie-eieren, levende dieren en vlees van pluimvee. Om de getroffen Italiaanse pluimveehouders tegemoet te komen, wordt er een uitzonderlijke marktondersteuning toegekend vanuit het budget van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Europa de Italiaanse begroting voorzien elk 32,1 miljoen euro.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via