nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.12.2018 EU verkoopt grootste deel melkpoederberg

De Europese Commissie heeft meer dan 60.000 ton uit de voorraden magere-melkpoeder in Polen, België, Duitsland, Nederland en Tsjechië verkocht. Dit is de grootste hoeveelheid sinds de openbare aanbestedingen begonnen in december 2016. Op dit moment is ongeveer driekwart van het magere-melkpoeder dat in interventie is opgekocht, terug op de markt gebracht. De voorraad bedraagt nu nog ongeveer 100.000 ton.

Tijdens de zuivelcrisis van 2015-2016 kocht de Europese Unie heel wat magere melkpoeder op om de zuivelmarkt te ondersteunen. In totaal haalde Europa 360.000 ton of zo’n 17 procent van het jaarlijks verhandelde volume magere melkpoeder uit de markt tijdens de crisis. Dit langer houdbaar product werd in interventie geplaatst om weer op de zuivelmarkt te brengen wanneer die opnieuw zou aantrekken.

De laatste EU-rapporten over de zuivelmarkt tonen een toegenomen vraag naar melk en melkproducten. De gemiddelde melkprijzen voor november schommelen rond de 36 cent per kilo, een voor de Europese Commissie ‘bevredigende producentenprijs’. Ter vergelijking, in dezelfde periode betaalde de grootste zuivelcoöperatie van ons land, Milcobel, 35,5 cent per kilo melk aan zijn melkveehouders. De Commissie achtte de tijd dan ook rijp om opnieuw een grote hoeveelheid magere-melkpoeder op de markt te brengen.

Na de aanbesteding van deze maand, is de melkpoederberg met driekwart geslonken. Daarvoor is geput uit de voorraden opgeslagen in Polen, België, Duitsland, Nederland en Tsjechië. Momenteel bedraagt de Europese voorraad 100.000 ton, in 2017 was dat nog 380.000 ton.

Bron: eigen verslaggeving / AgriHolland

Volg VILT ook via