nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.09.2016 EU vraagt "interpretatieve verklaring" voor CETA

De lidstaten van de EU staan unaniem achter de piste om een "interpretatieve verklaring" uit te werken voor CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Dat zegt de Belgische buitenlandminister Didier Reynders na een informele raad rond handel in Bratislava. De verklaring moet tegemoetkomen aan de bezorgdheden die over dat verdrag worden geuit. Verschillende Europese overheden staan niet te springen voor het nieuwe handelsakkoord.

Vorige week lieten Duitsland en Canada weten dat ze bereid waren een interpretatieve verklaring uit te werken om aan de bezorgdheden tegemoet te komen. Die tekst zou nu tegen 12 oktober, wanneer de permanente vertegenwoordigers van de EU samenkomen, klaar moeten zijn. Op 18 oktober volgt dan een nieuwe raad over handel. Als alle belemmeringen weggenomen zijn, zouden de EU en Canada het verdrag ondertekenen tijdens een top in Brussel, in aanwezigheid van de Canadese premier Justin Trudeau. EU-handelscommissaris Cecilia Malmström zegt dat er een grote kans is dat het akkoord dan getekend kan worden.

De vraag om een interpretatie van het handelsverdrag komt onder meer van Slovenië, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië en Bulgarije. In ons land weigert de Waalse regering om de federale regering een volmacht te geven om het akkoord te tekenen. De tegenstanders vrezen onder meer dat het akkoord sociale normen en milieunormen op de helling zet. Reynders stelde alvast voor dat de verklaring als bijlage bij het verdrag wordt gevoegd, zodat die een juridisch bindend karakter krijgt.

Als het eind oktober tot een ondertekening komt, kan het verdrag vanaf 2017 geleidelijk in werking treden, zegt commissaris Malmström. Omstreden onderdelen, zoals de investeerdersbescherming, zouden pas in werking treden als ook de 28 lidstaten het verdrag hebben geratificeerd. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via