nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2018 EU wil 1,4 miljard compensatie van Rusland

De EU wil de Russische export via sancties ter waarde van 1,39 miljard euro treffen als vergelding voor het Russische verbod op de import van Europees varkensvlees. Dat schrijft onder meer Landbouwleven. Rusland beloofde vorig jaar te voldoen aan de vraag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), maar negeerde de deadline en handhaafde de door de WTO illegaal verklaarde importstop. Het Russisch invoerverbod voor een lange lijst Europese landbouw- en voedingsproducten dateert intussen al van 2014. 

Europa wil de door de Russische importban gederfde inkomsten uit de export van varkensvlees verhalen op Rusland door sancties in te stellen die een waarde van 1,39 miljard euro vertegenwoordigen. Rusland sloot in 2014 de grenzen voor varkens en varkensproducten uit de EU naar aanleiding van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen, twee EU-lidstaten die grenzen aan Rusland. Op dat moment was Rusland goed voor een kwart van de Europese export.

Europa ging verhaal halen bij de WTO en kreeg gehoor: een importverbod is niet langer gerechtvaardigd, zo oordeelde de WTO. Rusland liet weten zich aan de gestelde deadline van 6 december te houden zoals de WTO voorschreef, maar handhaafde uiteindelijk het importverbod. Varkens en varkensvlees zijn nu onderdeel van een breder pakket sancties die Rusland tegen de EU trof, als vergelding voor sancties die de EU instelde vanwege Russisch ingrijpen in Oekraïne.

Europa wil nu terugslaan met sancties ter waarde van 1,39 miljard euro. Het vroeg voor de maatregel formele toestemming bij de WTO. Het bedrag is gebaseerd op gederfde inkomsten sinds begin 2014, uitgaande van een groei van 15 procent per jaar. 

Bron: Landbouwleven

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via