nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2018 EU wil Trump treffen door heffing op landbouwproducten

De aankondiging van Amerikaans president Donald Trump om importheffingen in te voeren voor staal en aluminium, doet Europa dreigen met tegenmaatregelen. Volgens Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström kunnen er verhoogde importtarieven komen voor industriële en landbouwproducten, zoals maïs en soja. Met heffingen tot 25 procent op deze laatste producten zou de EU de kiezers van Trump in hun portemonnee willen raken.

Vorige week kondigde president Trump aan dat hij een verkiezingsbelofte wil nakomen door de Amerikaanse staalindustrie in bescherming te nemen. Dat gaat hij doen door importtarieven op staal (25%) en aluminium (10%) in te voeren. Nu één van de adviseurs van Trump, Gary Cohn, recent zijn ontslag indiende, lijkt een handelsoorlog nakend. Cohn kantte zich immers sterk tegen de importheffingen van de Amerikaanse president.

Woensdag liet de Europese handelscommissaris Cecilia Handelström ook weten dat het een aantal maatregelen voorbereidt voor het geval Trump zijn plan ook effectief gaat uitwerken. Veruit de belangrijkste maatregel die de Commissie achter de hand houdt, is het heffen van extra belastingen op de import van Amerikaanse producten. Omdat Europa weinig staal uitvoert naar de VS, werd gekozen voor heffingen op industriële, consumenten- en landbouwproducten, zoals motoren van Harley Davidson, jeans van Levis, maar ook om landbouw- en voedingsproducten zoals maïs en soja.

Met een jaarlijkse export van 52 miljoen ton maïs is de Verenigde Staten de grootste maïsexporteur ter wereld. Europa is de tweede grootste maïsimporteur, met een volume van 16,2 miljoen ton. De importheffingen waarvan sprake zouden 25 procent bedragen. Deze tegenmaatregelen zouden niet zomaar bedacht zijn. Onder meer via een heffing voor soja en maïs kunnen de kiezers van Trump getroffen worden in hun portefeuille. Daarnaast wil Europa ook en klacht indienen tegen de VS bij de Wereldhandelsorganisatie.

Ook China en Canada dreigen met sancties. Zij spreken onder meer over invoerheffingen op Amerikaans rund- en varkensvlees. Beide landen behoren tot de grootste afnemers van Amerikaans vlees. 

Bron: Boerenbusiness/VRT/Bloomberg

Beeld: Cofabel

Volg VILT ook via