nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.06.2017 EU zweert niet te willen raken aan onze frietcultuur

De uithaal van Vlaams minister van Cultuur Ben Weyts naar de plannen van de Europese Commissie om de consument te beschermen tegen acrylamide – “een gevaar voor onze frietcultuur”, dixit Weyts – is aangekomen in Brussel. Tijdens een persbriefing door de Europese Commissie werden de Brexit en de vluchtelingencrisis aangekaart, en dankzij de tussenkomst van een Waalse journalist ook de Belgische friet. De woordvoerder van de Commissie maakte met een kwinkslag duidelijk dat wij Belgen ons geen zorgen hoeven te maken: “Les frites … c’est chic!”. Zelfs The New York Times schrijft hierover.

Op Twitter maar ook in een officiële brief aan EU-commissaris Vytenis Andriukaitis drukte Vlaams minister van Cultuur Ben Weyts zijn bezorgdheid uit over “het overdreven gezondheidsstreven” van de Europese Commissie. Het gaat hem meer bepaald over de plannen van de Commissie om de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof acrylamide in ons voedsel terug te dringen, en de bedreiging die dit inhoudt voor de traditionele manier waarop we in eigen land frieten bakken. “Europa wil dat we frietjes eerst blancheren alvorens ze te bakken, maar dat is in strijd met onze frietcultuur”, aldus Weyts.

Tijdens de persbriefing van de Europese Commissie herhaalde een journalist de woorden van minister Weyts, vatte ze samen als een “aanval op de Belgische friet” en maakte zich vrolijk over de plotse opstoot van solidariteit tussen Vlamingen en Walen wanneer er aan hun frieten geraakt wordt. Margaritis Shinas, de woordvoerder van de Europese Commissie, benadrukte dat ze geen enkele intentie hebben – “ik herhaal geen enkele” – om te raken aan de Belgische friet. Bevoegd EU-commissaris Andriukaitis en de rest van de Europese Commissie zijn volgens de woordvoerder erg gehecht aan de rijke eetcultuur in de verschillende lidstaten.

Via Twitter laat minister Weyts weten dat het te vroeg is om victorie te kraaien. “Over het verplicht blancheren van frieten spreekt de Commissie zich niet uit. Ze zijn alleszins wakker geschud nu”, voegt hij er nog aan toe. Dat een Vlaamse minister meent dat hij de Belgische frietcultuur moet verdedigen tegen plannen van de Europese Commissie is tot ver buiten onze landsgrenzen een nieuwsfeit dat aandacht wijdt. “Belgian fries are out of danger”, kopt The New York Times.

De toonaangevende Amerikaanse krant wijdt er zowaar een lang artikel aan en schrijft: “The EU would force fries to be blanched before they hit the fat. Sacrilege! It would fundamentally change the family way of doing fries in Belgium, which are raw, then dunked twice in fat of increasing heat.” Er wordt bij gezegd dat de Europese Commissie al eerder zijn vingers heeft verbrand aan het willen opleggen van te gedetailleerde regels. Sinds Jean-Claude Juncker voorzitter is, ligt de focus op de echt belangrijke zaken maar, zo vinden ze bij The New York Times, “a recipe for making fries is definitely in the small category these days.”

Bron: eigen verslaggeving / The New York Times

Volg VILT ook via