nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.03.2019 Europa en Oekraïne onderhandelen opnieuw over kip

De Europese Unie maakt nieuwe afspraken met Oekraïne ten aanzien van de invoer van pluimveevlees. De hoeveelheid die Oekraïne zonder invoerheffing naar de Europese Unie mag exporteren wordt verhoogd van 20.000 naar 70.000 ton per jaar. “De nieuwe afspraken laten geen ruimte meer voor de heffingvrije import van speciaal versneden kippenborsten met daaraan een deel van de vleugel”, benadrukt de Europese Commissie. Wel stoot het tegen de borst dat de Oekraïense pluimveegigant MHP – berucht om het speciaal versnijden van kippenvleugels – een lening zou krijgen van 100 miljoen euro. “Dat dit plan op tafel ligt, terwijl de onderhandelingen met Oekraïne nog aan de gang zijn, verbaast me erg”, reageert Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hij vraagt de Commissie om meer uitleg.

Oekraïne maakte lange tijd handig gebruik van een achterpoortje in het handelsakkoord met de Europese Unie door hele borstfilets met vleugel, een versnijdingsvorm die niet in het quotum was opgenomen, heffingsvrij te importen in de EU. In de eerste helft van 2018 bleek er al 25.000 ton pluimveevlees zonder heffingen vanuit Oekraïne naar de Europese Unie te zijn verhandeld. Dat was meer dan was overeengekomen in het handelsverdrag met Oekraïne.

Na politieke druk vanuit verschillende belangenverdedigingsorganisaties werd uiteindelijk een heronderhandeling van het handelsakkoord bekomen. Met een verhoging van 20.000 naar 70.000 ton heeft Oekraïne zijn vel duur verkocht. In ruil zullen er echter wel geen kippenborsten met vleugel heffingsvrij de EU meer binnenkomen. Aangezien Oekraïne eveneens een gunsttarief heeft kunnen bekomen indien ze buiten quotum invoeren, is het onduidelijk of dit enig effect zal hebben op overrompeling van de Europese markt met Oekraïnse filets, schrijft het vakblad Pluimvee.

Nog opvallend in dit verhaal: de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) heeft een lening van 100 miljoen euro toegekend aan de Oekraïense MHP Group voor de aankoop van een pluimveebedrijf in Slovenië. “Het bedrijf MHP is berucht omdat ze gebruik maken van een specifieke versnijding, een kippenborst met één vleugel”, reageert Europarlementslid Tom Vandekendelaere (CD&V). “De versnijding laat toe om onder een nulrechtentarief te exporteren. Eens ingevoerd snijdt men de vleugel er af. In de praktijk worden dus onbelast, onbeperkt kippenfilets ingevoerd en dat is ontoelaatbaar.”

De Europese organisatie van pluimveeslachthuizen (AVEC) heeft Europees commissaris Kataïnen schriftelijk verzocht om duidelijkheid te verschaffen over de toekenning van die lening. “Het bedrijf zou de kans krijgen om, met Europese steun dan nog, haar machtspositie te vergroten op de interne markt terwijl de onderhandelingen over het sluiten van het handelsachterpoortje dat de kern vormt van hun business model, nog niet zijn afgerond”, reageert Tom Vandekendelaere. “Het is tijd voor de Europese Commissie om orde op zaken te stellen en alle aspecten van dit dossier nog eens extra tegen het licht te houden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via