Europa noemt Nieuwpoortse vismijn ‘een voorbeeld’

Het Europees parlement deelt een pluim uit aan de vismijn van Nieuwpoort. De kleinste visveiling van ons land is volgens het parlement in tijden van corona een referentie voor de kustvisserij.
5 juni 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55
Het Europees parlement deelt een pluim uit aan de vismijn van Nieuwpoort. De kleinste visveiling van ons land is volgens het parlement in tijden van corona een referentie voor de kustvisserij.
Op de website van het Europees parlement is in de infoclip ‘Covid-19 – Economic recovery – Fish trade’ te zien hoe de Nieuwpoortse veiling de veiligheidsmaatregelen correct toepast op de werkvloer en tijdens de verkoop.
 
"Meteen blijkt uit de beelden ook duidelijk dat er in de sector van de kustvisserij in deze bizarre en moeilijke tijden nog steeds leven zit", vertelt een fiere schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V) aan Krant van West-Vlaanderen.
 
Vandecasteele is uiteraard trots dat Europa hen heeft uitgekozen om dat duidelijk te maken. “Maar we hebben er met het hele team van de vismijn heel wat energie in gestoken”, zegt hij. “Dat moet ook, want de visveiling is zonder meer een levensbelangrijke schakel tussen de vissers en de vishandelaars. Als dat wegvalt, is de ramp compleet."
 
De kustvisserij heeft het moeilijk, al is dat niet alleen aan de coronacrisis te wijten. "In de periode tussen 1 januari en vandaag is 114.300 kilogram vis aangebracht, goed voor een omzet van 486.200 euro", weet de schepen."Dat is qua gewicht 30 procent minder en wat de omzet betreft 39 procent minder dan vorig jaar. Het aantal aanvoerders daalde van 28 naar 24 vaartuigen. Corona heeft daar uiteraard veel mee te maken, maar door de dalende vraag zijn de prijzen fel gezakt. Bovendien zorgde barslecht weer in januari en februari ervoor dat de veiling vier weken zonder aanvoer zat."
 
Daarnaast spelen de plannen van Colruyt voor de bouw van een zeeboerderij van 4,6 vierkante kilometer voor de kust van Nieuwpoort hen parten. De bedoeling is om er mosselen, oester en zeewier te kweken. Het stadsbestuur is alvast van plan om een bezwaar in te dienen tegen de aanvraag. De boerderij zou op 5 kilometer van de kust komen, wat volgens de indieners “een slag in het gezicht zou betekenen voor de kustvissers die hierdoor opnieuw visserijgronden zien verdwijnen”.

Bron: Krant van West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek