nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2018 Europa scherpt duurzame energiedoelstellingen aan

Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees parlement en de Europese Commissie een akkoord bereikt. Het akkoord, dat nog formeel moet worden goedgekeurd, zou ook bindend zijn. België was onder impuls van Vlaanderen tegen het verhogen van de klimaatdoelstellingen. 

De Europese Unie heeft een voorlopig akkoord bereikt om de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie op te krikken. Volgens de huidige afspraken moet Europa tegen 2030 27 procent van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon, geothermie of biomassa. Met het nieuwe akkoord wil de EU in 2030 dat aandeel verhogen tot 32 procent. Het akkoord, dat nog formeel moet worden goedgekeurd, zou ook bindend zijn. Vandaag bedraagt het aandeel hernieuwbare energie in de EU ongeveer 17 procent.

Omdat de huidige, niet-bindende, doelstellingen onvoldoende zijn om de klimaatbeloftes van Parijs waar te maken, wilden het Europees Parlement en de Commissie dat de EU tegen 2030 respectievelijk 35 en 30 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zou halen. Maar onder meer België lag dwars, omdat de Vlaamse regering op de rem stond. Vooral N-VA wil geen ambitieuzere doelstellingen voor hernieuwbare energie. De partij wil eerst een impactanalyse van de haalbaarheid en de zekerheid dat de energiefactuur niet verder oploopt.

Dat ons land zich met die positie tijdens de onderhandelingen aansluit bij traditioneel klimaatsceptische landen als Polen, Tsjechië en Hongarije, vinden oppositiepartijen SP.A en Groen “beschamend”. “Bovendien hebben we ons door het njet van de Vlaamse regering volledig buitenspel gezet in de onderhandelingen over welke doelstellingen wel mogelijk waren”, zegt Bruno Tobback, Vlaams Parlementslid (SP.A).

Landen als Frankrijk, Zweden, Nederland en Spanje onderschreven wel de hogere doelstelling. Het is die groep die nu aan het langste eind heeft getrokken. Bulgarije, tijdelijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie, klopte het compromis af om tegen 2030 32 procent van de Europese stroom uit hernieuwbare bronnen te halen. In 2023 zou de Commissie een eerste evaluatie maken. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), acht die nieuwe doelstelling alvast “haalbaar”. “Ik zal met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering gaan over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelstelling met Europa te halen.”

Het Climate Action Network is ondanks de verhoging ontgoocheld. "Er is veel meer ambitie nodig" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, klinkt het. Volgens de milieuorganisatie worden de mogelijke rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming niet voldoende ernstig genomen. Ook Greenpeace had op meer gehoopt. Nog volgens het akkoord zal palmolie als biobrandstof vanaf 2023 worden uitgefaseerd. Voor huishoudens wordt het makkelijker zelf energie op te wekken.

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via