nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.07.2016 Europa verliest geduld met Italiaanse Xylella-aanpak

De Europese Commissie heeft een nieuwe inbreukprocedure opgestart tegen Italië omdat het niet krachtdadig genoeg optreedt tegen de verspreiding van Xylella fastidiosa, een plantenziekte die sinds 2013 voor grote paniek zorgt bij Zuid-Europese olijfboeren. Volgens Eurocommissaris Vytenis Andriukatis had de Commissie geen andere keuze na de vaststelling dat Italië naliet een doortastende aanpak uit te werken. Eerder zag de Commissie zich al gesteund door een vonnis van het Europees Hof van Justitie dat de drastische aanpak goedkeurde die de Commissie voorgesteld had.

Italië is nog maar eens op de vingers getikt door Europa voor haar te nalatige aanpak van de Xylella-plantenziekte die sinds 2013 voor een ware ravage heeft gezorgd in belangrijke Italiaanse olijfstreken zoals Puglia. Volgens de Commissie is de Italiaanse aanpak van de bestrijding van de ziekte niet doeltreffend genoeg. “Het is extreem belangrijk dat Italië de Europese aanpak zoals die ook werd goedgekeurd door het Europees Hof implementeert om het oprukkende Xylella een halt toe te roepen,” aldus de Commissie.

Italië heeft nu 60 dagen om op de brief van de Commissie te antwoorden. Als dat niet gebeurt, dan treedt de volgende fase van de inbreukprocedure in werking. De Italiaanse overheid belegde meteen een vergadering met vertegenwoordigers van Puglia, waar de ziekte het hardst toeslaat. Italië was nochtans begonnen met het uitvoeren van een deel van de voorgestelde maatregelen, maar door protest vanuit zowel de landbouwersverenigingen als natuurorganisaties werd een deel van die maatregelen niet (meteen) uitgevoerd. Beiden hebben fel geprotesteerd tegen de kap van soms eeuwenoude olijfbomen waarvan het niet eens zeker is of ze ziek zijn of niet. 

Bron: Il Fatto Quotidiano/The Telegraph

Volg VILT ook via