nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.03.2019 Europa wil schoolkinderen gezonde eetgewoonten aanleren

In het schooljaar 2019-2020 zullen miljoenen kinderen in heel Europa melk, groenten en fruit krijgen in het kader van de schoolregeling van de EU. In totaal investeert Europa 250 miljoen euro om schoolkinderen gezonde eetgewoonten aan te leren: er wordt 145 miljoen euro uitgetrokken voor groenten en fruit en 105 miljoen euro voor melk en andere zuivelproducten. “Het distributieprogramma bevordert gezonde voeding en wordt geflankeerd door educatieve maatregelen die kinderen kennis over landbouw bijbrengen”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat Europa een budget voorziet om scholieren kennis te laten maken met gezonde voeding uit Europa. In het schooljaar 2017-2018 werd met dit programma meer dan 20 miljoen kinderen in de hele EU bereikt. Toen namen zo’n 159.000 scholen deel aan de EU-schoolregeling. Tijdens dat schooljaar zijn 255.500 ton verse groenten en fruit en 178 miljoen liter melk uitgedeeld aan Europese kinderen dankzij meer dan 182 miljoen euro uit de EU-begroting.

Komend schooljaar wil de EU dat programma nog uitbreiden. "Dankzij de EU-schoolregeling kunnen onze jonge burgers genieten van de voedzame, veilige en hoogwaardige voeding die onze Europese landbouwers produceren, terwijl ze ook leren waar die vandaan komt”, zegt Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

De lidstaten kunnen zelf beslissen hoe de regeling wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld door te kiezen welke landbouwproducten de kinderen krijgen en de thema's van de educatieve maatregelen te bepalen. Ze hebben ook de mogelijkheid om de EU-middelen aan te vullen met nationale middelen om de regeling te financieren. Belgische scholen kunnen rekenen op 3,4 miljoen euro steun voor groenten en fruit en 1,6 miljoen euro voor schoolmelk.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Wervel

Volg VILT ook via