nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.07.2017 Europeaan verspilt 173 kg voedsel per jaar

Voedselverlies betekent niet alleen dat kostbare grondstoffen als water, grond en energie nodeloos verspild worden, het draagt ook bij tot de opwarming van het klimaat. Wereldwijd gaat ongeveer een derde van alle geproduceerde voedsel verloren, in de EU gaat het jaarlijks om 173 kilo per persoon, goed voor liefst 170 miljoen ton CO2-uitstoot. Meer dan de helft van het voedselverlies situeert zich bij de consument, de boer is verantwoordelijk voor 11 procent. In Europa verspillen enkel Nederlanders nog meer voedsel dan Belgen. 

In het grote voedseldebat over hoe de wereld te voeden als we in 2050 met 9 miljard zijn wordt al te vaak over het hoofd gezien dat we nu eigenlijk al voldoende voedsel produceren om zo veel mensen te voeden, maar dat een derde daarvan verloren gaat. Dat is een hallucinant cijfer dat ook in Europa vooralsnog niet geleid heeft tot doortastende maatregelen. Het Europees Parlement hoopt dat er eindelijk schot in de zaak komt en deed verschillende voorstellen aan de Commissie. In eigen land werd in 2015 de Ketenroadmap Voedselverlies 2020 opgericht met als belangrijkste doelstelling om tegen 2020 het Vlaams voedselverlies met 15 procent te verminderen. Ook voedselverlies.be sensibiliseert rond voedselverspilling.

In Europa heeft ons land de twijfelachtige eer om de tweede slechtste leerling van de klas te zijn als het over voedselverspilling gaat, al dateren die cijfers uit 2010 en is het niet zeker of de berekeningsmethodes in alle lidstaten vergelijkbaar zijn. De Belg verspilt jaarlijks 345 kilogram voedsel. Griekenland, Malta, Roemenië en Slovenië zijn de beste leerlingen van de klas, met een jaarlijkse verspilling tussen de 70 en 80 kg verspild voedsel per persoon. Een van de pijnpunten waar het Europees Parlement werk wil van maken, is onduidelijke etikettering. Zo zou de meerderheid van de consumenten het verschil niet kennen tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'.

Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is voedselverspilling verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde, door mensen veroorzaakte broeikasgasuitstoot. Voor elke kilo verspild voedsel verdwijnt 4,5 kilo CO2 in de atmosfeer. Daarnaast is er uiteraard het ethische aspect. Volgens de meest recente cijfers zijn wereldwijd 793 miljoen mensen ondervoed. Vaak wordt naar supermarkten gekeken als het gaat over voedselverspilling, maar volgens de EU-cijfers zijn ze slechts verantwoordelijk voor 5 procent van het totale verspilde volume. De primaire productie is verantwoordelijk voor 11 procent, verder volgen de cateraars (12%), de voedingsindustrie (19%) en met stip op nummer 1 met 53 procent: de eindverbruiker. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via