nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2018 Europees congres lokt 430 bijenonderzoekers naar Gent

In Gent verzamelen 430 bijenonderzoekers drie dagen lang om er hun recentste onderzoeksresultaten uit te wisselen. Het achtste EurBee Congres voor Bijenkunde is daarmee het grootste in zijn soort. Het optimisme in de bijensector is opnieuw toegenomen. “Na 30 jaar gebruik van geneesmiddelen in de bijenkast, zien we dat we op een keerpunt gekomen zijn waarbij de wintersterfte onder de bijen zich stilaan terug aan het normaliseren is”, zegt UGent-professor Dirk de Graaf van het kenniscentrum Honeybee Valley en tevens organisator van het congres.

Het programma van het bijencongres voorziet voor het eerst twee lange sessies gewijd aan de veerkracht van de honingbij. “Meer en meer vindt men verspreid over Europa bijenpopulaties die door natuurlijke selectie of door kweekprogramma’s van de bijenhouders in staat zijn zonder medicatie de varroamijt onder controle te krijgen”, aldus professor de Graaf. Ook in Vlaanderen daalde de bijensterfte de afgelopen winter tot gemiddeld 13 procent. Dat is een pak lager dan het cijfer van vorig jaar toen de bijensterfte 22,3 procent bedroeg. “Dat benadert de tien procent die we als natuurlijke uitval beschouwen. Dit resultaat stemt ons hoopvol”, klonk het bij de bekendmaking van de enquête gehouden onder imkers.

De opening van het 8ste EurBee Congres werd bijgewoond door Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Zij wees op het Vlaams Bijenteeltprogramma dat door het Departement Landbouw en Visserij en de Europese Commissie word gefinancierd. Dit programma wil de Vlaamse bijenhouders helpen in hun strijd tegen de varroamijt, een schadelijke parasiet die honingbijen treft. Ook Oost-Vlaamse gedeputeerde voor Landbouw Alexander Vercamer mocht de initiatieven van de provincie ten bate van de honingbij in de kijker zetten. Hij wees onder meer op de verdeling van krokusbollen en bloemenzaadmengsels door de provincie.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Honeybee Valley

Volg VILT ook via