nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2019 Europees consortium wil insectenkweek onderzoeken

Het SUSINCHAIN-consortium, bestaande uit 18 industriële en 17 academische partners, onderzoekt hoe de productie en verwerking van insecten voor voeding rendabel kan gemaakt worden. Aan Vlaamse kant participeren de KU Leuven Campus Geel en het praktijkcentrum Inagro. “Via het onderzoek en de activiteiten van SUSINCHAIN geven we partijen in de insectenwaardeketen de nodige kennis en data om de kostprijs van insectenproducten te verlagen en insecten efficiënter te verwerken”, vertelt David Deruytter, onderzoeker insectenkweek bij Inagro.

In 2050 zal de wereldbevolking naar schatting bestaan uit 9,1 miljard mensen. Wereldwijd veranderen voedingspatronen aanzienlijk, waardoor er ongeveer zestig procent meer voedselproductie nodig zal zijn. Daarin is de levering van eiwit voor diervoeder en voedsel de beperkende factor. Een overstap naar andere eiwitbronnen dringt zich dan ook op. “Eetbare insecten kunnen overleven op laagwaardige nevenstromen uit de voedselproductie”, klinkt het bij Inagro. “Bovendien worden ze efficiënt opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, aminozuren en vitaminen. Zo vormen insecten de ontbrekende schakel in het voedselsysteem van een duurzame kringloopeconomie.”

Rond 2010 werden insecten en hun afgeleide producten voor het eerst beschouwd als een waardevolle eiwitbron voor de productie van diervoeder en voedsel. Sindsdien zijn ze verhandelbaar op de Europese markt. Toch verloopt de schaalvergroting van de insectenwaardeketen in Europa vrij traag. Stakeholders onderzochten al welke strategieën en gerelateerde activiteiten nodig zijn om de huidige hindernissen voor de opschaling van de waardeketen te overwinnen. Enkele van hen bundelen nu de krachten in het SUSINCHAIN-consortium.

In dat project willen ze recent ontwikkelde technologieën, producten en processen uittesten en demonstreren.” Met recente technologieën, producten en processen willen we nagaan hoe insectenproducten op basis van zwarte soldatenvliegen, huisvliegen, meelwormen en krekels op grote schaal kunnen gefabriceerd worden”, klinkt het bij de projectpartners. “We focussen hierbij op struikelblokken zoals drempels tijdens de kweek en verwerking, aanvaarding door de consument, voedselveiligheid, mogelijke allergische reacties en duurzaamheid van de sector.”

Eén van de Vlaamse partners in het SUSINCHAIN-consortium is de KU Leuven Campus Geel. Zij zullen onder meer zelf ontwikkeld gehakt van meelwormen onderwerpen aan een smaaktest bij 80 Deense en Portugese gezinnen. "Verder testen we een aantal innovatieve technologieën voor de verwerking van insecten uit, zoals het drogen van insecten met micro- en radiofrequente golven”, vult professor Leen Van Campenhout (KU Leuven) aan.“Tot slot doen we ook onderzoek naar de microbiologische veiligheid van insecten.”

Ook onderzoekscentrum Inagro maakt deel uit van het project. “We willen iedereen in de insectensector inspireren om veilige en duurzame toepassingen van insecteneiwit in diervoeder en reguliere levensmiddelen op de markt te brengen”, reageert David Deruytter, onderzoeker insectenkweek bij Inagro. “Dat maakt de weg vrij voor een verdere schaalvergroting en commercialisering van de Europese insectenbranche.” Volgens de onderzoeker kan 10 procent van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20 procent daarvan in menselijke voeding in 2025 vervangen zijn door insecteneiwit. “Het productievolume en de werkgelegenheid in de branche zullen dan duizend keer zo groot zijn als nu.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via