Europees ggo-areaal met 17 procent gegroeid

De teelt van genetisch gemodificeerde gewassen is slechts in vier Europese landen toegestaan en is eigenlijk bijna volledig terug te brengen op Spanje en Portugal. Daar blijft het areaal groeien. Dat blijkt uit het jaarlijks globaal ggo-overzicht van de International Service for he Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA). In Spanje, Portugal, Slovakije en Tsjechië samen steeg het areaal in 2016 met 17 procent. Voor de hele wereld is dat 3 procent. Met een ggo-areaal van 73 miljoen hectare is de Verenigde Staten de absolute koploper, gevolgd door Brazilië en Argentinië.
10 mei 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:40
Lees meer over:

De teelt van genetisch gemodificeerde gewassen is slechts in vier Europese landen toegestaan en is eigenlijk bijna volledig terug te brengen op Spanje en Portugal. Daar blijft het areaal groeien.  Dat blijkt uit het jaarlijks globaal ggo-overzicht van de International Service for he Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA). In Spanje, Portugal, Slovakije en Tsjechië samen steeg het areaal in 2016 met 17 procent. Voor de hele wereld is dat 3 procent. Met een ggo-areaal van 73 miljoen hectare is de Verenigde Staten de absolute koploper, gevolgd door Brazilië en Argentinië. 

Nadat het globale ggo-areaal in 2015 voor het eerst sinds de start van de metingen een daling kende, groeide het areaal in 2016 weer met 3 procent, goed voor een totale oppervlakte van 185 miljoen hectare. Daarvan liggen er liefst 73 miljoen in de Verenigde Staten, 49 in Brazilië en 24 in Argentinië. Verderop volgen Canada (11,6), India (10,8), Paraguay (3,6), Pakistan (2,9), China (2,8), Zuid-Afrika (2,7) en Uruguay (1,3). Wereldwijd worden ggo’s slechts in 26 landen verbouwd, waarvan 19 zogenaamde opkomende economieën en 7 geïndustrialiseerde landen.

Het eerste Europese land op de lijst is Spanje met een ggo-areaal van 129.000 hectare. In Spanje en in de andere drie Europese ggo-landen wordt het volledige areaal opgeslokt door maïsras MON 810. In Portugal is dat 7.069 hectare, in Slovakije 138 en in Tsjechië 75. De stijging van het Europese ggo-areaal is quasi volledig op het conto van Spanje te schrijven, dat zijn areaal met meer dan 21.000 hectare uitbreidde onder druk van de maïswortelboorder.

Lees het volledige rapport hier

Bron: Eigen verslaggeving/Agra Europe

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek