nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2018 Europese Commissie halveert de melkpoederberg

Drie jaar na het losbarsten van de melkcrisis is de helft van de gestockeerde magere melkpoeder opnieuw op de markt gebracht. Omdat de prijzen drie jaar geleden spectaculair daalden, trok de Europese Commissie geld uit om magere melkpoeder op te kopen en van de markt te houden. Van de 380.000 ton aan gestockeerde melkpoeder is intussen 190.000 ton opnieuw op de markt gebracht, en dit "zonder het functioneren en het herstel van de sector in gevaar te brengen", zo deelt de Commissie mee. Dat lijkt een beetje eufemistisch want de grote melkpoederstock heeft wel degelijk gewogen op de prijs.

Sommige melkveehouders vreesden dat de verkoop van de melkpoederstocks de melkprijs opnieuw zou doen kelderen, maar dat is volgens de Commissie niet gebeurd. Ze begon vanaf eind 2016 de melkpoeder beetje bij beetje op de markt te brengen. Eerst werden maandelijks aanbestedingen gedaan, nadien tweewekelijks. Brussel deed zijn best om de markt niet te verstoren, maar handelaars keken de kat uit de boom. De Commissie deed meermaals een aanbesteding die nadien terug ingetrokken werd omdat er geen kopers waren aan die prijs. De laatste maanden wil het beter vlotten. Zo werd er op 8 november nog 30.000 ton verkocht en op 22 november volgt een nieuwe aanbesteding.

"Onze voorzichtige aanpak heeft geloond", reageert eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan. De Ier vindt het "bemoedigend" dat de melkprijs verbetert, maar waakzaamheid blijft volgens hem geboden. Dit jaar zou de productie met 0,8 procent toenemen. Tot drie jaar geleden legde Europa melkquota op, maar dat systeem is afgeschaft. De zuivelmarkt wordt nu in de gaten gehouden, maar niet langer gereguleerd. Het Europese zuivelmarktobservatorium meldt momenteel aantrekkende prijzen voor zowel melkpoeder als magere melkpoeder. Het voorbije jaar bleef de prijs van magere melkpoeder steken op een niveau (< 170 euro per 100 kilo) dat de Commissie normaal gezien overgaat tot publieke interventie. Dat gebeurde niet om de melkpoederberg niet nog groter te maken.

De producentenprijs voor melk is de laatste maanden opnieuw aan het stijgen. In mei kreeg een melkveehouder gemiddeld genomen 32 cent per kilo melk. In september was dat 35 cent. Bij deze relatief lage melkprijs worden melkveebedrijven bovendien geconfronteerd met een verhoging van hun kostprijs omdat de gras- en maïsoogst ondermaats waren door de maandenlange droogte die grote delen van Europa teisterde.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via