nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2018 Europese Commissie wil vrijhandelsverdrag met Vietnam

De Europese Commissie heeft de handels- en investeringsovereenkomsten tussen de EU en Vietnam goedgekeurd, waardoor het pad is geëffend voor de ondertekening en sluiting ervan. “Hiermee toont Europa haar engagement voor open handel en betrekkingen met Azië", zei voorzitter Jean-Claude Juncker. Dankzij de handelsovereenkomst zullen nagenoeg alle in- en uitvoerrechten op de handel in goederen aan weerszijden worden afgeschaft. "Vietnam biedt Europese exporteurs en investeerders enorme kansen om zaken te doen, zowel nu als in de toekomst”, reageert eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.

Met een jaarlijkse handel ter waarde van 47,6 miljard euro voor goederen en 3,6 miljard euro voor diensten is Vietnam - na Singapore - de belangrijkste handelspartner van de EU in de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (Asean). Hoewel de investeringen vanuit de EU in Vietnam met 8,3 miljard EUR in 2016 relatief bescheiden blijven, opent een toenemend aantal Europese ondernemingen er vestigingen om een hub te creëren voor de Mekong-regio. De EU voert voornamelijk goederen zoals machines en vervoermaterieel, chemische producten en landbouwproducten uit naar Vietnam.

Het akkoord waarover de Commissie en Vietnam de voorbije jaren hebben onderhandeld, voorziet in de gefaseerde uitdoving van nagenoeg alle in- en uitvoerrechten voor de goederenhandel. Europese bedrijven zullen ook volop kunnen meedingen naar openbare aanbestedingen in het land. De overeenkomst bevat ook een sterk, juridisch bindend engagement voor duurzame ontwikkeling, met onder meer aandacht voor de eerbiediging van de mensen- en arbeidsrechten, milieubescherming en de strijd tegen de klimaatverandering, met een uitdrukkelijke verwijzing naar de Overeenkomst van Parijs.

“De handels- en investeringsovereenkomsten met Vietnam zijn typerend voor het Europese handelsbeleid”, reageerde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. “Ze leveren ongeziene voordelen op voor Europese en Vietnamese ondernemingen, werknemers en consumenten.” Ook eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström is positief over de aankomende verdragen. "Vietnam biedt Europese exporteurs en investeerders enorme kansen om zaken te doen, zowel nu als in de toekomst”, reageert ze. “Het land is een van de snelst groeiende economieën in Zuidoost-Azië, met een levendige markt van meer dan 95 miljoen consumenten, een opkomende middenklasse en een jonge, dynamische beroepsbevolking."

Malmström wees er voorts op dat een grove schending van de mensenrechten door het commmunistische regime in Hanoi kan leiden tot een opschorting van het verdrag. Vorige week nog werd een militant, die enkele weken geleden al was veroordeeld tot vier jaar achter de tralies, nog eens bestraft met vijf jaar celstraf omdat hij kritische artikels en video's had verspreid op Facebook. "Niemand ontkent dat er ernstige problemen met de mensenrechten bestaan in Vietnam", zei Malmström. Ze erkende dat het vrijhandelsakkoord Vietnam niet eensklaps zal veranderen in een democratisch land, maar dat de akkoorden wel de mogelijkheid bieden om diepe gesprekken te voeren over mensenrechten.

De akkoorden moeten nu het fiat krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement. Het investeringsakkoord moet ook op nationaal niveau geratificeerd worden. In een onderhoud met zijn Vietnamese ambtgenoot Nguyen Xuan Phuc sprak premier Charles Michel zich eerder deze week al uit voor een snelle inwerkingtreding van het vrijhandelsakkoord.

Bron: Belga

Volg VILT ook via