Europese Farm-to-Fork strategie komt eraan

Het werd al 2 keer uitgesteld, maar de Europese Commissie is van plan om op 20 mei haar langverwachte voedselbeleid uit de doeken te doen. Verwacht wordt dat ook de biodiversiteitsstrategie, even belangrijk voor de landbouwsector, op dezelfde dag voorgesteld zal worden. “De lancering van de strategie uitstellen omwille van de coronacrisis is geen optie”, zegt Frans Timmermans. "Als we niets ondernemen om de biodiversiteit en het klimaat aan te pakken, zal onze landbouw er het meest van al onder lijden."
12 mei 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54
Het werd al 2 keer uitgesteld, maar de Europese Commissie is van plan om op 20 mei haar langverwachte voedselbeleid uit de doeken te doen. Verwacht wordt dat ook de biodiversiteitsstrategie, even belangrijk voor de landbouwsector, op dezelfde dag voorgesteld zal worden. “De lancering van de strategie uitstellen omwille van de coronacrisis is geen optie”, zegt Frans Timmermans. "Als we niets ondernemen om de biodiversiteit en het klimaat aan te pakken, zal onze landbouw er het meest van al onder lijden."
De strategieën hadden eigenlijk op 29 april gelanceerd moeten worden, maar liepen door de coronacrisis vertraging op. De nieuwe datum moet nog bevestigd worden en kan zelfs nog veranderen. Toch wil Frans  Timmermans, vicevoorzitter van de Commissie, zich houden aan de huidige planning. Timmermans zelf noemde het tijdens een hoorzitting van de milieucommissie in het Europees parlement alvast een “sterk voorstel”.
 
Tijdens de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling ondervraagden parlementsleden Timmermans over de manier waarop duurzaamheid van de Europese landbouw na de coronacrisis kan worden gewaarborgd en hoe de doelstellingen van beide strategieën kunnen verzoend worden met de noodzaak om de sector na de crisis te stabiliseren. Timmermans benadrukte dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn als voor de coronacrisis. “We moeten ervoor zorgen dat niemand achterop blijft, dat geldt ook voor de landbouwsector”, stelde hij. “Die sector werd zwaar getroffen en moet dus ook steun krijgen. Ik kan hier niet duidelijker over zijn. Landbouw is voor ons een prioriteit want de sector zorgt voor ons voedsel. Maar het moet gebeuren op een duurzame manier.”
 
De Farm-to-Fork strategie (F2F) moet het stokpaardje worden van de Green Deal, het Europese milieubeleid. Dat wil de volledige voedselketen, van productie tot consumptie, duurzamer maken. Zo wordt wetgeving verwacht voor de vermindering van het risico en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Eén van de doelstellingen is ook om het areaal voor biologische landbouw te vergroten.
 
Coronacrisis is geen ‘excuus’ voor uitstel
 
In de afgelopen weken kwam de vraag of de F2F-strategie moet worden uitgesteld, meermaals bovendrijven. Onder meer landbouwersvereniging COPA-COGECA is voorstander voor verder uitstel omwille van de toenemende druk die landbouwers ondervinden door de coronacrisis. Ook de Europese Volkspartij (EVP) riep op om de lancering uit te stellen tot minstens na de zomer om dezelfde reden.
 
Maar volgens Frans Timmermans mag de coronacrisis niet als excuus gebruikt worden om de F2F uit te stellen. “Integendeel. We krijgen nu enorme klappen op vlak van groei en investeringen. Maar we mogen niet vergeten dat die andere crisis er ook nog steeds is, namelijk de klimaatverandering”, vertelt hij. “Die is niet plots verdwenen. Aan degene die uitstel willen omdat het nu niet het moment zou zijn om een nieuw beleid uit te rollen kan ik zeggen: het is net wél het moment voor de F2F en de biodiversiteitsstrategie. Als we niets ondernemen om de biodiversiteit en het klimaat aan te pakken, zal onze landbouw er het meest van al onder lijden. Als de temperatuur met 1,5 graden stijgt, hoe zullen we dan omgaan met steeds meer periodes van droogte of extreme weersomstandigheden zoals stormen?”
 
De Commissie denkt hiermee op lange termijn en wil de veerkracht van de EU vergroten na de crisis. “Dit moet van sector tot sector bekeken worden”, aldus Timmermans. “Voor veel sectoren zal dat betekenen dat we de afhankelijkheid van de import van buiten de EU moeten verlagen. De productie binnen Europa zal moeten verhogen. Toch is er een dunne lijn tussen het verhogen van de Europese veerkracht en vervallen in protectionisme, wat volgens mij een fout zou zijn. We moeten daar een goed evenwicht tussen vinden. Dit zal ook de toekomst van de volledige Europese economie bepalen en ik ben ervan overtuigd dat de F2F hiervoor een positieve bijdrage zal leveren.”

Bron: Euractiv / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek