nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.06.2019 Europese melkpoederstocks zijn volledig leeg

Om de zuivelmarkt te ondersteunen en het inkomen van melkveehouders op te krikken, kocht de EU in de periode 2015-2017 380.000 ton magere melkpoeder. Al die melkpoeder moest nadien weer op de markt komen. Die verkoopoperatie liep vooral in het begin niet van een leien dakje, maar is nu afgerond. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan laat weten dat de laatste 162 ton een koper vond. “Een hoofdstuk kan worden afgesloten. De geduldige en omzichtige aanpak van de Commissie resulteerde in het wegwerken van de voorraad zonder daarbij de prijs van magere melkpoeder te beïnvloeden.”

Bij de laatste verkoop zijn de resterende 162 ton van oorspronkelijk 380.000 ton aan magere melkpoeder in overheidsopslag verkocht. Alle 14 lidstaten die namens de Europese Commissie magere melkpoeder stockeerden, konden hun voorraden wegwerken. Daar is tweeënhalf jaar tijd overheen gegaan sinds de eerste keer dat er zogenaamd ‘interventiepoeder’ te koop werd aangeboden. Eind 2016 startte de Commissie met het eenmaal en later tweemaal per maand aanbieden van de stocks via openbare inschrijvingen. Ze deed dat telkens met kleine volumes om de markt niet te verstoren.

“Door het optreden van de Commissie zijn de prijzen hoger en is de markt stabiel”, steekt landbouwcommissaris Phil Hogan een pluim op eigen hoed. De melkprijs is in vergelijking met de zomer van 2016 aanzienlijk gestegen, van 26 cent per kilo tot 34 cent per kilo in mei 2019. Hogan zegt daarover: “De juiste instrumenten vormden in een periode van ernstige verstoring van de markt een onmisbaar vangnet."

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via