nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.03.2020 Europese sierteelthandel trekt aan Europese noodbel

Union Fleurs, de vereniging voor de Europese sierteelthandel, vraagt dat Europa de sierteelt helpt op kort en lange termijn. Ze wijst hiervoor op het grote economische belang van de sector. “Het domino-effect heeft de hele sector op de rand van de afgrond gebracht”, klinkt het bij Union Fleurs. “De natuurlijke plantcyclus kan niet gepauzeerd worden tijdens de duur van de crisis, wat onvermijdbaar leidt tot vernietiging van stocks op een massieve schaal in heel Europa en daarbuiten.”
De sierteeltsector is binnen de land- en tuinbouw ontegensprekelijk het zwaarst getroffen door de coronacrisis. De vraag en consumptie van bloemen en planten viel overal zeer sterk terug. Dat merkt ook Christoph Pieters, zaakvoerder van Tuliflor. De sierteler heeft vestigingen in Laarne en Wervik en is gespecialiseerd in tulpen en lelies. "In normale omstandigheden produceren we in Laarne en Wervik samen 2 à 2,5 miljoen tulpen per week en verkopen in grote hoeveelheden aan supermarkten en veilingen", vertelt Pieters aan Het Laatste Nieuws. "Per seizoen gaat dat om vijftig miljoen tulpen in onze beide vestigingen samen. Rond Pasen ligt onze piek. Honderdduizenden tulpen konden we de voorbije weken niet vermarkten, omdat de bloemenwinkels dicht moeten blijven. De overige tulpen zijn aan bodemprijzen verkocht op veilingen, waarop zo goed als geen kopers actief zijn, omdat hun klanten ook moeten sluiten. We zullen dus heel veel tulpen moeten vernietigen. We hebben alles aangekocht voor de productie, maar blijven nu achter met een diepe put en een berg niet-betaalde facturen."
 
Volgens Union Fleurs is er op korte termijn financiële noodsteun nodig, om telers en de keten te compenseren in het dramatisch verlies van inkomsten, voorraden en economische activiteit. Maar ook op middellange en lange termijn zijn strategieën nodig om de leefbaarheid en herstart van de sierteeltsector na de crisis te garanderen. “Het overleven van de hele Europese sierteeltsector, met alle daaraan gerelateerde economische activiteit staat op het spel”, aldus Union Fleurs.
 
Christoph Pieters hekelt het feit dat er voor de sierteelt geen steunacties op poten worden gezet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca. Nochtans hebben siertelers de impact van coronacrisis al vanaf het begin gevoeld, toen de uitbraak in Italië begon. “De prijzen gingen vanaf dan fors naar beneden”, vertelt hij. “Nadien sloten de grenzen en de winkels, en was de chaos bij telers compleet.”
 
De totale productiewaarde van de Europese sierteeltsector bedraagt 20 miljard euro. Dat is 44 procent van de wereldwijde productie. De sector is goed voor 335.000 voltijdse jobs, met nog eens 427.000 jobs in de aanverwante groothandel en retail. De totale consumptiewaarde bedraagt 48 miljard euro, wat groter is dan bijvoorbeeld de volledige biologische landbouw in Europa.
 
Volgens Ivan De Clercq van AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening, heeft de sierteelt zelden steun gekregen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en is de sector puur marktgericht en zeer competitief. “De toelevering is erg gemondialiseerd, met een centrale rol voor Europa”, zegt hij. “De Europese handelsbalans in sierteeltproducten is sedert 2002 altijd positief geweest. Ontwikkelingslanden in Afrika (Kenia, Ethiopië) en Zuid-Amerika (Colombia, Ecuador) spelen een belangrijke rol voor de sector van de snijbloemen, wat hen veel socio-economische voordelen en werkgelegenheid oplevert.”
 
De eerste zorg van AVBS is uiteraard dat producenten geholpen worden via een noodfonds, maar AVBS onderhoudt ook contacten met de handel, zodat de sierteeltketen ook in België snel kan herstarten. Pieters heeft alvast nagedacht over enkele concrete stappen. Hij pleit voor een opkoopregeling voor verse producten die getroffen worden. “Zo'n regeling is er vroeger al geweest toen er een overaanbod van melk was. We vragen ook een eerlijke vergoeding voor alle gemaakte kosten."

Bron: Het Laatste Nieuws / AVBS

Volg VILT ook via