nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.01.2018 Europese Unie zal niet ingrijpen in suikermarkt

Hoewel de suikerprijs bijna gedaald is tot onder de referentieprijs van 404 euro per ton, zal de Europese Commissie niet ingrijpen in de suikermarkt. “Producenten en lidstaten zijn zelf verantwoordelijk om de marktsituatie in de gaten te houden en daarop in te spelen”, zegt EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. De vraag voor Europese beschermingsmaatregelen voor de suikerbiettelers kwam onder meer vanuit Polen. Volgens Hogan moet de sector wennen aan een markt zonder quotering.

Onlangs maakte de Europese Commissie bekend dat de prijs voor witte suiker in november 2017 gemiddeld 410 euro bedroeg. Deze gemiddelde prijs is berekend op basis van de prijzen die de Europese suikerproducenten doorgeven aan de Commissie. De gemiddelde prijs voor december is nog niet bekend. In elk geval staat de suikerprijs op zijn laagste niveau in minstens 12 jaar en komt hij kort bij de referentieprijs van 404 euro. 

De prijs staat onder druk omdat de Europese Unie de suikerquotering afschafte in september vorig jaar. Daardoor groeide de productie van voedingssuiker met ruim 20 procent. Ook werden er hoge hectareopbrengsten gerealiseerd door bietentelers. Daardoor wordt de Europese markt overspoeld met suiker, met historisch lage prijzen tot gevolg. Phil Hogan is van mening dat de suikermarkt reageert zoals je kan verwachten bij de afschaffing van de suikerquotering en daarom overweegt hij geen marktmaatregelen.

Deze houding van de Eurocommissaris doet de hoofdredacteur van het Nederlandse vakblad Boerderij in zijn pen kruipen. In een opiniestuk laakt hij de houding van Europa. “Op weg naar een vrije suikermarkt beloofde de Commissie de bietentelers om de vinger aan de pols te houden. Zo wilde de EU zorgen voor markttransparantie in onder meer areaal, prognoses, suiker- en bietprijzen. Mocht de suikermarkt instorten, dan kon de Commissie suiker altijd nog tijdelijk laten opslaan. Maar nu het uur van de waarheid is aangebroken, geeft de Eurocommissaris niet thuis”, aldus Geert Hekkert.

De hoofdredacteur vindt het helemaal niet kunnen dat Hogan argumenteert dat de bietentelers er zelf schuldig aan zijn dat de suikerprijs in vrije val zit omdat ze hun areaal zo sterk hebben uitgebreid. “Marktinterventie gebeurt wel voor melk of vlees waar boeren ook hun productie hebben opgevoerd, maar voor bietentelers gelden dus kennelijk andere regels.” Hekkert hekelt ook het feit dat de Commissie nog steeds geen werk heeft gemaakt van de beloofde transparantie in de bietprijzen. “Bietentelers worden helemaal overgelaten aan de grillen van de vrije suikermarkt door geen bodem te leggen in de markt terwijl Europa hier wel een instrument voor heeft”, klinkt het nog. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via