nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.11.2018 Europese zuivelindustrie goed voor 50% handelsoverschot

De Europese zuivelindustrie is goed voor de helft van het Europese handelsoverschot van bijna 20 miljard euro. “Een hele prestatie, want na de Russische boycot in 2014 was er een totaal andere situatie”, aldus Europees landbouwcommissaris Phil Hogan. “Het is van vitaal belang dat er nieuwe exportmarkten worden gevonden. En het goede nieuws is dat we echt internationale vooruitgang boeken.” Daarmee doelt Hogan op het handelsakkoord tussen de EU en Japan, volgens hem de meest succesvolle deal op het gebied van landbouwhandel. Vooral de Europese kazen scoren goed bij de Japanners.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan sprak op het jaarcongres van de Europese zuivelkoepel EDA. Hij had het er over het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waarbinnen een kader wordt opgezet rond een groene toekomst voor de Europese zuivelsector. Daarnaast sprak hij zich ook erg positief uit over het belang van de zuivelsector inzake handel. “De Europese Unie heeft een handelsoverschot van bijna 20 miljard euro en zuivel maakt daar 50 procent van uit.”

De landbouwcommissaris wees verder op het belang van het vinden van exportmarkten. Iets waar de zuivelsector erg succesvol in is geweest. “De overeenkomst tussen de EU en Japan is de meest succesvolle deal die ooit in de EU-handel in landbouwproducten is bereikt en biedt enorme kansen voor landbouwexporteurs.” Maar ook het principe-akkoord met Mexico is een belangrijke stap, al moet die markt nog meer ontwikkeld worden.

Hogan ziet in de toekomst ook samenwerkingen met China, Indonesië en Maleisië. “De enige manier om het volledige potentieel van deze markten te ontsluiten, is door middel van aanhoudende zakelijke missies, slim gebruik van promotie-instrumenten en natuurlijk door een sterk en goed gefinancierd GLB te behouden om boeren zekerheid te geven over hun thuisfront.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via