nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2019 Europol nam voor 100 miljoen euro nep-voedsel in beslag

Tijdens de nieuwste OPSON-operatie van Europol werd voor meer dan 100 miljoen euro aan potentieel gevaarlijk voedsel en drank in beslag genomen. De actie liep in 78 landen en duurde vijf maanden, van december 2018 tot april 2019. In die periode werden meer dan 67.000 controles uitgevoerd in winkels, markten, luchthavens en bedrijventerreinen. “Gemanipuleerde houdbaarheidsdata op kaas en kip, medicijnen die aan drankproducten werden toegevoegd of vlees dat in onhygiënische omstandigheden werd bewaard, het zijn maar een paar voorbeelden van wat we zoal zijn tegengekomen”, reageert Jari Liukku van Europol.

In totaal werden ongeveer 16.000 ton nepvoeding en 33 miljoen liter potentieel gevaarlijke dranken in beslag genomen. Net als bij vorige acties werd illegale alcohol het vaakst aangetroffen, gevolgd door granen en specerijen. “Deze operatie laat nog maar eens zien dat criminelen elke gelegenheid benutten om winst te maken”, aldus Jari Liukku, hoofd van het European Serious and Organized Crime Center van Europol.

In het beste geval wordt de consument bedrogen, waarbij ze betalen voor iets wat ze niet krijgen, maar in het slechtste geval kan voedselfraude leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. “Het is de taak van Europol en wetshandhaving in het algemeen om ervoor te zorgen dat wat consumenten op hun bord krijgen echt en veilig is”, klinkt het. Uit de actie blijkt dat nepvoeding en nepdranken wereldwijd te vinden zijn de winkelrekken. “Bovendien maakt de toenemende verkoop online de situatie alleen maar erger.”

Ook de Europese Commissie werkt samen met Europol om voedselfraude tegen te gaan. In 2018 werd een onderzoek gestart naar mogelijke fraude met het biolabel. “Het doel van deze operatie was om de reputatie van het biologische logo van de Europese Unie te beschermen”, klinkt het. “Ondertussen zijn een aantal administratieve en strafrechtelijke procedures gestart, producten in beslag genomen, mensen gearresteerd en exploitanten geschorst.” De volledige resultaten van deze actie zullen in de komende maanden worden vrijgegeven.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via