nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.09.2019 Everzwijnen zijn in oogstperiode een gevaar op de weg

Het Nieuwsblad heeft de tel proberen bijhouden en komt tot de conclusie dat everzwijnen vorige week haast iedere dag brokken hebben gemaakt. Zondagochtend zijn drie auto’s op de E314 in Zonhoven ingereden op een groep van 20 everzwijnen. Geen toeval, zeggen kenners. “De dieren houden zich schuil in velden. Nu die gemaaid worden, moeten ze op zoek naar nieuw leefgebied. Ze steken wegen over, en zo stijgt de kans op een aanrijding”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. Ook Ludo Fastré van de Limburgse jagersvereniging verwijst naar de maïsoogst die gestart is.

In Zonhoven, Bilzen en Hechtel zijn everzwijnen aangereden door auto’s. Vorige week zijn er ook drie wilde zwijnen onder een goederentrein gelopen. Zelfs in het centrum van Riemst dook een jong everzwijntje op. Het Nieuwsblad sprak met dierenbeschermers en jagers. Ter verklaring wijzen zij naar de maïsoogst die gestart is en de dieren verstoort in hun rust. Everzwijnen vestigden zich in 2006 opnieuw in Vlaanderen, sindsdien stijgt hun aantal elk jaar.

Lange tijd leek de overlast te bestaan uit vernielde landbouwgewassen en omgewoelde tuinen en natuurgebieden. Meer en meer lijken de dieren ook een gevaar op de weg te worden. De politie houdt geen specifieke cijfers bij van aanrijdingen met everzwijnen, maar de trend is duidelijk. “Automobilisten moeten dus zeker in Limburg en de Antwerpse Kempen opletten voor overstekend wild”, aldus Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “En in de streek rond Brugge, want ook daar is er een aanzienlijke populatie.”

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via