nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.01.2017 "Everzwijnenpopulatie regio Brugge onder controle"

In het Vloethemveld tussen Jabbeke en Zedelgem heeft voor het vijfde jaar op rij een drukjacht op everzwijnen plaatsgevonden. Doel is de everzwijnenpopulatie in de regio onder controle te houden en zo de schade voor de landbouw te beperken. 57 landbouwers en twintig jagers namen aan de jacht deel. Vier everzwijnen werden neergeschoten. "Een groot succes", evalueert coördinator Pieter-Jan Proot. "De populatie everzwijnen is afgenomen en onder controle nu." 

Enkele jaren geleden zorgden everzwijnen in de ruime regio Jabbeke-Aartrijke-Zedelgem-Brugge-Ichtegem voor heel wat problemen. Het regende klachten van landbouwers wiens akkers en gewassen vernield waren. Ook autobestuurders kregen in de buurt van de bossen vaak af te rekenen met everzwijnen, die plots voor hun wagen opdoken. Het Agentschap Natuur en Bos besliste daarom om in samenwerking met Wild en Natuurbeheer Houtland jaarlijks een drukjacht op everzwijnen te organiseren.

In het Vloethemveld tussen Jabbeke en Zedelgem vond daarom al voor de vijfde keer een drukjacht plaats. Daarbij is de urgentie ondertussen een stuk afgenomen: de everzwijnenpopulatie in de regio is onder controle en steeds minder landbouwers krijgen ongewenst bezoek. “Het is inderdaad zo dat we vorig jaar geen enkele schademelding hebben ontvangen”, zegt Pieter-Jan Proot van het Agentschap Natuur en Bos. “Maar everzwijnen planten zich razendsnel voort, waardoor het houden van een drukjacht wel noodzakelijk blijft."

“In de ruime omgeving Jabbeke-Zedelgem-Brugge-Aartrijke-Ichtegem leven er naar schatting nog een vijftiental everzwijnen”, aldus Proot. “Vier tot vijf jaar geleden schoten we nog tot veertig dieren dood per jacht. Het feit dat we er nu slechts vier meer schieten, wijst er enkel op dat onze jachten werken. De populatie everzwijnen is afgenomen en nu onder controle. Dat willen we in de toekomst zo houden." 

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via