nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.05.2014 Exoten verspreiden sneller door genetische aanpassing

Exotische planten die zich in ons land vestigen, passen zich aan en verspreiden zich door een snelle genetische aanpassing. Dat blijkt uit een studie naar de verspreiding van de Pyrenese raket door een team Belgische biologen onder leiding van onderzoekers van de KU Leuven. Deze waarschuwen voor 'latente' exotische soorten die jarenlang aanwezig zijn zonder zich te verspreiden maar daar na genetische aanpassing wel toe in staat zijn en een plaag worden.

De Pyrenese raket is een plant die voorkomt in Zuid-Europese gebergten, vooral in de Pyreneeën. De soort werd voor het eerst in onze contreien opgemerkt in de eerste helft van de 19e eeuw, wellicht als gevolg van zaden die meegevoerd werden met het woltransport uit de Pyreneeën. De onderzoekers konden aan de hand van gedroogde exemplaren van de plant in herbaria uit de 19e en 20e eeuw het genetisch profiel van deze planten vergelijken met de huidige planten hier en in de Pyreneeën.

Ze vonden de grootste verschillen in de genen die het bloeitijdstip van de plant reguleren, wat van groot belang is voor de overlevingskansen. "De Belgische variant blijkt tegenwoordig later te bloeien. Uit DNA-analyse blijkt dat de variant zich genetisch snel - in ongeveer 20 generaties - heeft aangepast, wat hielp om zich hier te handhaven en te verspreiden. Die bevinding is belangrijk omdat er tot nu toe geen hard bewijs was dat exotische plantensoorten zich snel kunnen verspreiden na een periode van genetische aanpassing", aldus Katrien Vandepitte van de onderzoeksgroep Plantconservatie en -populatiebiologie (KU Leuven).

Bron: Belga

Volg VILT ook via