nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2017 Export van Frans rundvlees naar de VS kan hervat worden

Hoewel het Europese importverbod voor met hormonen behandeld rundvlees de Amerikanen hoog zit, hebben de Verenigde Staten de import van rundvlees uit Frankrijk hervat. Het is de vierde EU-lidstaat die de export naar ginds kan hervatten. De handel heeft lang stil gelegen vanwege de BSE-crisis die Europa in de jaren ’90 trof. De Europese Commissie ziet in de opening van de Amerikaanse markt het bewijs dat de aanpak van de zogenaamde gekkekoeienziekte in de Unie de goede is geweest. In Brussel hoopt men dat alle lidstaten in “de nabije toekomst” markttoegang krijgen.

Na een inspectie van de Franse rundvleesketen hebben de Verenigde Staten hun grenzen opnieuw opengesteld voor vers rundvlees uit Frankrijk. Eerder werd ook met Ierland, Litouwen en Nederland de handel hervat. Die lag stil na de uitbraak van BSE op Europees grondgebied, wat al meer dan 25 jaar geleden is. Tot een importverbod zijn de Amerikanen pas in 1998 overgegaan, toen de gekkekoeienziekte al enkele jaren woedde in de EU.

Europees handelscommissaris Cecilia Malmström en haar collega’s bevoegd voor landbouw (Hogan) en voedselveiligheid (Andriukaitis) reageren tevreden op de beslissing. Zij noemen dit bijzonder goed nieuws voor de Franse vleesveehouders, en beloven om hard te werken aan markttoegang voor alle lidstaten. De nadruk wordt sterk gelegd op de “open en constructieve relatie met de VS” die geleid heeft tot de doorbraak. De invoerbeperking voor rundvlees rechtvaardigen de Amerikanen als een voorzorgsmaatregel, maar een importstop op vers rundvlees strookt niet met de aanbevelingen van de Werelddierengezondheidsorganisatie.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via