nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2019 Exportbelastingen wegen zwaar op Argentijnse landbouw

De Argentijnse agro-foodsector is de afgelopen 30 jaar opmerkelijk gegroeid dankzij innovatie, een overvloed aan jonge, goed opgeleide boeren en sterke internationale prijzen. Hoewel exportbelastingen zorgen voor broodnodige inkomsten voor de federale overheid, heeft het beleid de bruto landbouwinkomsten met naar schatting 14 procent verlaagd in de periode 2015-2017, waardoor investeringen in een van de meest concurrerende sectoren van het land werden ontmoedigd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In een nieuw rapport onderzoekt de OESO het landbouwbeleid in Argentinië. “We hebben vastgesteld dat de macro-economische instabiliteit in Argentinië de landbouwsector de afgelopen twintig jaar zwaar heeft belast”, klinkt het. Exportbelastingen op belangrijke grondstoffen beperken de toegang van producenten tot lucratieve mondiale markten, terwijl de binnenlandse prijzen laag blijven. “Een hervorming van het gebruik van exportbelastingen zal van cruciaal belang zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de Argentijnse agrovoedingssector.”

"Argentinië is een belangrijke speler in de internationale landbouwmarkten, met een enorm potentieel om de productiviteitsgroei te verhogen, op een duurzame basis", zei Ken Ash, OESO-directeur van Handel en Landbouw, tijdens de presentatie van het rapport in Argentinië. "Om het succes van de landbouw te verzekeren, zullen overheden en het bedrijfsleven moeten samenwerken, zowel om een duurzaam gebruik van hulpbronnen op het land, het water en de biodiversiteit te verzekeren, als om het landbouwsysteem te moderniseren."

Verder blijkt uit het rapport dat de huidige uitdagende macro-economische omgeving in Argentinië van cruciaal belang zal zijn om het juiste evenwicht te vinden tussen behoeftes op korte termijn de overheidsinkomsten verhogen en doelstellingen op de lange termijn – de exportbelastingen afbouwen. “En hoewel de druk op het milieu hier niet zo groot is als in andere landen, neemt die wel toe”, laat OESO weten. “In een vroeg stadium aandacht schenken aan het milieu is geen overbodige luxe.”

Lees het volledige rapport hier.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via